Brokolijeve kroglice

Po pustu pride post. In po svinji zelenjava. Na našem krožniku se ponavadi ponavljajo ene in iste stvari. In temu primerni so tudi obrazi, ki sedijo za mizo. In zdaj, ko je naš malček v letih, ko ga je treba marsikaj pravilno naučiti, tudi pravilne prehrane, je treba resno zagrabit in uporabiti vse trike, da je zelenjave vedno veliko na krožniku. Pa tudi, če je “zamaskirana” v krasne, okusne kroglice. Brokoli je nasploh zelenjava z visokimi vsebnostmi vitaminov in mineralov. Preprečeval naj bi številne bolezni, priporočljiv pa je tudi za nosečnice.

In zaradi česa ga priporočam jaz? Nizke energijske vrednosti. 100g vsebuje le 27 kcal. No, po tem, ko mu dodamo sestavine za tele okusne kroglice, jih ima malo več.

Pri nas jih je zmanjkalo v hipu. Pa čeprav ponavadi brokoli ostane na krožniku.

 

Sestavine:
  • 1 brokoli
  • 2 jajci
  • 2 stroka česna
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana
  • 1 skodelica mletih mandljev
  • 1 velika žlica peteršilja
  • 1 velika žlica bazilike
  • kajenski poper (če ga nimate, lahko začinite tudi z navadnim)
Postopek:
Brokolijeve cvetke odtrgamo od stebla in jih v soljeni vodi na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Brokolijeve kroglice Brokoli odcedimo in ga prestavimo v posodo. Stresemo ga v multipraktik ali ga pretlačimo kar z vilico, da dobimo zeleno pasto. Nato v posodo stresemo še parmezan in mlete mandlje. Premešamo in dodamo še nariban česen, jajci ter nasekljana peteršilj in baziliko (če nimate svežih začimb, jih lahko nadomestite s suhimi) in poper. Brokolijeve kroglice Premešamo v gosto maso, primerno za oblikovanje kroglic. Če ste imeli velika jajca ali je brokoli obdržal še veliko količino vode, le dodajte še mlete mandlje ter po želji še malo parmezana. Na pekač namestimo peki papir in nanj polagamo kroglice željene velikosti. Brokolijeve kroglice Pečemo jih pri 180 stopinjah, 20 do 25 minut, oziroma, dokler kroglice ne dobijo lepe zlato rjave barve. Ponudimo jih lahko kot prilogo ali kot glavno jed. Dodate jim lahko tudi paradižnikovo omakco. Dober tek!