Dödöli

Ta teden se nam dogaja na polno. Uvajanje v vrtec terja svoj davek. Tako da, če kje srečate kakšne podočnjake, ki se vlečejo po tleh mimo vas, jih zapakirajte in pošljite na moj naslov. Priznam, da sem za pisanje novega bloga, rabila kar majhno “mail” brco v tazadnjo. Še sreča. Recept je namreč že pripravljen kar nekaj časa.

Navdih?
Poletni izlet. Gostišče Ajda, prekmurje. Fajn druženje s prijatelji. Odlična hrana. Priporočam!

Res smo jedli odlične stvari. Ker se imenujejo Ajda, je temu primerno večina jedi povezanih z ajdo. Jedli smo pico iz ajdovega testa z zeljem (mimogrede, bila je odlična), ajdovo zlejvanko, znamenite ajdove prekmurske dödöle,…čokolado (vseh vrst, razen ajdove), ampak to je pa že druga zgodba.
Kaj so to sploh dödöli? V nekaterih krajih po Sloveniji bi jim rekli krompirjevi žganci, krompirjeva polenta jim pravijo primorci, ožejeni žganki v Halozah, tako, da izvirnih imen jim vsekakor ne manjka 😉

Mi smo jih v Ajdi jedli kot prilogo, jaz pa sem jih pripravila kot glavno jed.

Sestavine:
  • 4 do 5 srednje velikih krompirjev
  • sol
  • moka (približno 3 žlice moke, na en krompir)
  • 2 do 3 čebule
  • 2 veliki žlici zaseke (lahko jo zamenjate z mastjo, ali oljem)
  • 1 kisla smetana
 
Postopek:
Krompir olupimo, ga narežemo na drobne koščke, ga zalijemo z vodo in posolimo. Vode naj ne bo preveč (za kakšna dva prsta čez krompir).   Dödöli Medtem sesekljamo čebulo, jaz sem pustila malo večje koščke in jo prepražimo na zaseki. Pustimo pražiti, da čebula zadiši in dobi lepo (ne preveč)rjavo barvo.   Dödöli Kuhan krompir pretlačimo, kar v vodi, ki je ostala od kuhanja in med stalnim mešanjem počasi dodajamo moko. Jed se mora precej zgostiti. Dödöle neprestano mešamo.   Dödöli Ko že mislimo, da je dovolj, ni. Ko vas roka že precej boli, še vedno ni. (Jaz sem tukaj obupala in smo imeli malo bolj tekoče dödöle, vi pa jih zgostite še malo bolj ;))  Ko vidimo, da se dajo z žlico lepo "trgati" žganci, jed odstavimo iz štedilnika.   Dödöli Vzamemo krožnik in z kuhalnico zajamemo dobljeno maso in  jo z žlico počasi odstranjujemo iz kuhalnice, da dobimo manjše kose.   Dödöli Po dobljenih dödölah potresemo zabeljeno čebulo in na vrh po želji dodamo še kislo smetano.   Dödöli Ponudimo jih s solato. Dober tek!
1 komentarjev na recept "Dödöli":
  • ursa 05/09/2014 at 14:28

    mail brca :))) oops;)