Torta caprese

Danes je Gregorjevo, dan, ko se ptički ženijo alias nekomercialno valentinovo. Bodimo zaljubjeni. Danes lahko sigurno kupite rožico ali majhno pozornost za pol cene, kot pa 14.2, ko cene navijejo v nebo. Lahko pa spečete tudi tole slastno tortico. Glede na preprostost, se je lahko loti čisto vsak. Ker ne vsebuje moke, je primerna za tiste z brez glutensko dieto, za celiakijo in za vse ostale sladkosnede.

Torta caprese je sicer tradicionalna italjanska slaščica, ki je ime dobila po otoku Capri. Ena izmed zgodb pravi, da se je Avstrijska princesa priženila v Italijo in si zaželela eno dobro saherco. Neapeljski “chefi” niso imeli pojma o čem govori, vedeli so le, da je torta čokoladna, zato so se lotili nečesa po svoje. Moko so zamenjali z mandlji, ki so tipična Neapeljska sestavina in nastala je stvaritev, ki se je obdržala do danes. Ni pa znano, ali se je obdržal tudi njun zakon. Če je bil odvisen od te torte, dvomim, da ga je madam zapustila.

Sestavine:
  • 120 g masla
  • 160 g mletih mandljev
  • 250 g temne čokolade
  • 4 velika jajca
  • 160 g sladkorja v prahu
  • 80 g narezanih pistacij
  • 50 ml amaretta (jaz sem ga izpustila, ker imamo malega čoko jedca)
Pistacije lahko vmešate v maso, lahko pa jih tako kot jaz, potresete po torti.
Postopek:
Pistacije damo v vrelo vodo in jih tam pustimo vreti dobre 3 minute, da jih bomo lažje olupili in da z njih speremo sol. Olupljene pistacije nato nasekljamo na manjše koščke. Caprese torta Pripravimo si pekač. Jaz sem uporabila nastavljivega in ga nastavila na 23 cm. Spodaj postavimo namaščen peki papir. Z maslom pa namastimo tudi pekač. Pečico predhodno segrejemo na 180 stopinj. Caprese torta Nad vodno kopeljo stopimo maslo in čokolado. Če imate mikrovalovno, ju lahko stopite tudi tam. Caprese torta V večji skledi zmešamo rumenjake in sladkor. Beljake pa stepemo v trd sneg. Caprese torta V rumenjake nato vlijemo stopljeno čokolado, premešamo, dodamo še mlete mandlje in liker (tukaj dodamo tudi sesekljane pistacije, če jih bomo dodali v maso) ter dobro premešamo. Na koncu narahlo primešamo še sneg in maso vlijemo v namaščen pekač. Caprese torta Caprese torta Vse skupaj postavimo v ogreto pečico in na srednji višini pečemo od 25 do 30 minut. Torto vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati še dobrih 10 minut. Caprese torta Če smo si pistacije prihranili za konec, jih sedaj pretresemo na peki papir in jih postavimo za 10 do 15 stopinj v ogreto pečico. Caprese torta Potresemo jo s sladkorjem ali kakavom v prahu. Zraven ponudimo hrustljave pistacije,  stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda. Caprese torta Dober tek!