Španska tortilla

Eviva España” sem si danes prepevala ob pečenju te španske dobrote. Ko sva bila z možem na dopustu pri teti v Španiji, smo veliko hodili okrog in poskušali njihove dobrote. Predvsem tapas-e. Tapas so drobni prigrizki, ki jih imajo španci po siesti. Saj veste, po počitku je fajn nekaj prigriznit. In, ja,..kljub dolgemu dopustu v Španiji je obisk in poskušanje tapasov anekdota, ki si jo bova najbolj zapomnila od celega dopusta. Zakaj? Naročila sem chorizo, ki je ta prava španska klobasa s pečenim jajcem na oko. Očitno pač v tem baru natakarji uporabljajo mikrovalovko za pripravo hrane. Čeprav speči jajce ni nevem kak problem. No, kakorkoli…jaz sem dobila jajce na oko in ko sem zapičila vilico v jajce mi ga je razneslo v obraz. Če odmislimo, da je bilo jajce zelo vroče in me je cel obraz pekel, je bilo smešno za umret. Nažalost so se tudi preostali gosti v gostilni strinjali. Najbrž to, da sem bila pred jajcem oblečena v belo, ni treba omenjati,..Murphy pač. In tako sem si zapomnila krasen dopust. Na srečo pa naju je teta razvajala tudi z domačo špansko hrano in tale tortilja nama je bila res pri srcu. Verjamem, da bo tudi vam.

Sestavine:
  • 5 srednjih krompirjev
  • 5 jajc
  • 1/4 chorizo klobase (v originalu je ni, tako da jo lahko izpustite)
  • kos pora (recimo, da za 3 prste širine)
  • sol
  • maslo
  • olivno olje
  • drobnjak

 

Postopek:

CYMERA_20140105_191452

Krompir olupimo in ga narežemo na drobne koščke. Na drobne kockice nasekljamo tudi chorizo klobaso. Por prerežemo na polovico in ga narežemo na "polkolobarje".

V ponev damo maslo z malo olivnega olja, da se nam maslo ne zažge. Nato dodamo krompir in ga pečemo približno 10 minut. Oziroma odvisno kako drobno smo ga narezali. Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz olja in odvečno olje odlijemo. Vmes zžvrkljamo jajca in vanje stresemo por, klobaso, drobnjak in sol. Dobro premešamo, dodamo še krompir in zmes vlijemo nazaj v ponev. Pustimo 10 minut, da se jajca dobro zapečejo in da na zgornji strani torilla ni več tekoča. Nato vzamemo ravno pokrovko (po možnosti brez lukenj), lahko uporabimo tudi krožnik ali desko, z njo pokrijemo ponev in vse skupaj obrnemo na glavo. Tortillo nato z zapečeno stranjo zgoraj iz pokrivalke spustimo nazaj v ponev in zapečemo še drugo stran. (Meni prvič ni uspelo ;))Pečemo še približno 5 minut in tortilla je gotova. Razrežemo jo na kose in ponudimo. Lahko dodamo tudi malo kisle smetane in veliko skledo motovilca.

 IMG_20140105_191659

Dober tek!