Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki

Sezona špargljev je v polnem teku in odkar jih jem tudi jaz, se jih še toliko bolj veselim. Čeprav priznam, da je tale recept nastal bolj pod “pritiski” oziroma željah prijateljic, ki so res ljubiteljice špargljev.

Ker so pito in juho pripravljali v Masterchefu, sem se ju jaz tokrat z veseljem izognila, seveda pa je k temu botrovala tudi moja ljubezen do riža. In receptov za odlično rižoto ni nikoli preveč.

Tokrat pa je tale recept namesto velike torte, ki bi zdajle morala krasiti mizo lepe hiške malo ven iz Ljubljane. In to ne samo zaradi tega, ker ima draga oseba rojstni dan, ampak tudi zato, ker so se stvari iztekle tako, kot so se morale in se bo veselje v hiši povečalo za eno majhno “kiklco”. Šparglji za folno kislino in za mamino potešitev želja.

Draga moja, tokrat samo recept, kot si želela, drugič ti pridem pa še skuhat! 😉

Vse naj naj :*

 

 

 

Sestavine:
 • 1 paket špargljev (250 g)
 • 150 g indijskih oreščkov
 • 1 večja skodelica riža
 • 2-3 krat toliko vode ali zelenjavne jušne osnove, kot je bilo riža (1 dcl vode lahko nadomestite s kozarčkom belega vina)
 • 3 mlade čebulice
 • 1 velika žlica kurkume
 • sol
 • poper
Za bolj kremasto rižoto, k rižu dodamo košček topljenega sira ali košček masla.
Postopek:
Čebulico operemo in jo narežemo na manjše koščke. Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki Šparglje očistimo in jih prelomimo, ter olesenele dele zavržemo, ali pa jih shranimo za pripravo juhe. Mlade, zgornje dele pa narežemo na kolobarje. Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki V ponvi prepražimo oreščke, da se rahlo obarvajo, ter jih shranimo in jih bomo kasneje dodali k rižu. Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki Čebulo in šparglje prepražimo na olivnem olju, dokler se ne razpustita, recimo, da pustimo pražiti nekje od 3 do 5 minut. Nato dodamo riž in ko postekleni, ga zalijemo najprej z vinom (če ste ga uporabili), drugače pa postopoma dodajamo vodo. Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki V vodo stresemo še kurkumo, da rižota postane čudovite rumene barve. Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki Ko voda povre, jo ponovno dodajamo, dokler nismo zadovoljni s trdoto riža. Tik pred koncem kuhanja v rižoto stresemo še pražene indijske oreščke, vanjo zlijemo 1 do dve žlici vode, dodamo topljeni sir ali maslo, ter rižoto pokrijemo in jo pustimo počivati par minut. Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki Glede na to, da sem tokrat lahko izkoristila zunanjo kuhinjo in je bil zraven kamin, sem rižotki dodala še nekaj špargljev z žara. Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki Dober tek!
1 komentarjev na recept "Špargljeva rižota s kurkumo in indijskimi oreščki":
 • Helena 28/04/2015 at 14:27

  Mjamiiii….se mi kr sline cedijo 😉