Miki kolač

Miki kolač je najboljše pecivo kar ga premore moja zakladnica sladkih receptov. Pecivo je delala moja pokojna babica, recept pustila mami in sedaj ga mami dela ob tavelikih praznikih. Kaj je takšnega v tem kolaču vam ne znam točno razložiti, ampak te kar obsede. Cel pekač bi ga lahko pojedel, pa ga ni malo.

Ko sem raziskovala, če bi kje na širnem spletu opazila recept, sem opazila, da bi mu bila najbližje bolj znana Madžarica, a miki je miki.

No, kakorkoli že, še nikoli nisem slišala, da še kdo dela ta kolač, razen tisti, ki jim je recept dala mami ali moja draga teta Hedika…do pred kratkim, ko sem z omembo res razveselila “starega” prijatelja, zato Miha, tale je zate in za tvojo babi. Pa mogoče “napade” še Anglijo 😉

Miki kolač na vsako mizo! 😉

Sestavine:
Testo:
 • 3 jajca
 • 60 dag moke
 • 5 žlic sladkorja
 • 1 čajna žlička sode bikarbone
 • 5 žlic mleka
 • 15 dag masla
Krema:
 • 1 l mleka
 • 5 žlic moke
 • 15 dag sladkorja
 • 1 margarino
 • 200 g čokolade
Postopek:
Najprej pripravimo kremo. V posodo za kuhanje mleka ali pudinga vlijemo mleko. V manjši posodici zmešamo moko in sladkor in od prej nalitega mleka odvzamemo pol dcl in ga prilijemo v skodelico, da dobimo "gostljato" zmes. V bistvu smo naredili domačo osnovo za puding. Mleko segrejemo in vročemu dodamo pripravljeno mešanico. Mešamo dokler se ne zgosti, nato odstavimo in ohladimo. Iz zgoraj napisanih sestavin zamesiš testo in ga razdeliš na štiri dele. Pripravimo si pekač in ga damo v ogreto pečico. Pekač obrnemo okrog na "izbočeno" stran in ga še toplega narahlo namažemo z margarino. Nanj položimo kepico testa in jo razvaljamo v tanko ploščo.   Miki kolač Pekač nato damo v pečico (pustimo ga narobe obrnjenega) in pustimo peči od 5 do 8 minut na 180 stopinj, vmes spremljamo in ko se testo malo obarva, ga vzamemo ven (Mi smo uporabili pirino moko, vi pa jo lahko zamenjate za belo). Prej si pripravimo debelejši sukanec, da bomo testo lažje dobili iz pekača. Pekač damo iz pečice in testo odstranimo. Včasih to ni tako enostavno, kot se sliši in se testo zlomi. Nič hujšega,...če vas to moti, lahko poskusite naslednjič s tremi plastmi testa, boste imeli manj težav, ker so debelejši (ali pa nastanejo tri plasti, ker se en vmes preveč zdrobi in pristane v "kanti" ;)). Preostale tri plošče spečemo po istem postopku.   Miki kolač Nad paro raztopimo margarino in čokolado (pustimo si en košček, ki ga bomo naribali po vrhu). Čokolado nato primešamo skuhanemu pudingu. Mešamo jo z mešalnikom, toliko časa, da se temeljito premeša in nimamo več grudic. V pekač (tokrat pravilno obrnjen ;)) najprej položimo testo, naj vas ne preseneti, ker je testo res trdo. Premažemo ga s kremo, pazimo, da je imamo zadosti za vse 4 plasti. In nadaljujemo dokler nam ne zmanjka plošč. Pazimo, da je na vrhu krema.   Miki kolač Vzamemo pest ali 2 naribanih orehov in jih potrosimo po vrhu kreme. Naribamo še preostalo tablico čokolade in kolač damo na hladno za čez noč, da se testo napoji in kolač postane mehak in sočen.   wpid-CRW_9296_Blog_Content.jpg Narežemo in postrežemo.   Dober tek!