Bučkina musaka

Poletja je skoraj konec, vsaj koledarsko, ker drugače je letos zgleda tako ali tako pozabilo obiskati naše kraje. No, kakorkoli bamamanjam je zopet za računalnikom, spočita in polna energije in zamisli. Za začetek imam še nekaj dopustniških grehov, saj v slabem vremenu tudi v prikolici ni problem ustvarjati.

Tokrat je ob poplavi bučk “padla” bučkina musaka. Odkrito povedano, je bila že pokušina česa takega zame velik šok/greh. Vedno sem bila namreč mnenja, da se preverjeno odličnih stvari ne spreminja. In musaka je ena takšnih jedi, ki je v naši družini zelo priljubljena. Nič čudnega, saj vsebuje krompir in meso.

Sestavina prave grške musake je vedno mleto meso (navadno je v uporabi jagnjetina, lahko pa uporabite svinjino ali/in govedino). Osnovni recept je z melancani, vendar se v veliko primerih pojavlja tudi krompir. Dodajo še bešamel omako in to je to. Jaz sem melancane zamenjala z bučkami, bešamel s smetanovo polivko in nastala je odlična musaka. Še jaz “krompirjevec” nisem pogrešala krompirja.

 

Sestavine:
  • 2 večji bučki
  • 1 kg mletega mesa (jaz načeloma uporabljam goveje, če želite bolj sočno maso, pa uporabite pol govejega pol svinjskega)
  • mala konzerva pelatov ali 2 zelo zrela paradižnika (jaz sem dala le malo žličko mezge)
  • 2 jajci
  • 1 velik lonček kisle smetane
  • žličko origana (po želji jo lahko nadomestimo s peteršiljem)
  • sol
  • česen
  • poper
  • čebula
Nasvet: Predlagam, da po mesnih plasteh naribate še sir. Porabite ostanke iz hladilnika (gauda, jošt, ementalec...za močnejši okus pa priporočam čedar)
Postopek:
Bučke posolimo, jih malo posujemo s česnom v prahu in jih popečemo. Bučkina musaka Bučkina musaka Čebulo sesekljamo in jo prepražimo. Na prepraženo čebulo damo meso in ga pražimo, dokler ne spremeni barve. Nato ga, česnamo, solimo in popramo ter zalijemo z vodo (3 do 4 dcl). Dušimo približno 20 minut oziroma toliko časa, da se voda povre. Bučkina musaka Dodamo pelate ali sesekljane paradižnike in origano ter kuhamo še par minut.  Meso odstavimo. Pripravimo še polivko. Jajca stepemo in jim primešamo smetano. Solimo in popramo ter vse skupaj zmešamo v gladko maso. V globok pekač naložimo plast pečenih bučk, dodamo polovico mesa pokapljamo s polivko. Nato ponovno naložimo bučke, preostalo meso, zadnjo plast bučk, po vrhu pa polijemo vso preostalo polivko. Bučkina musaka Bučkina musaka Bučkina musaka Bučkina musaka Bučkina musaka Vse skupaj položimo v pečico in pečemo 25 do 30 minut, da se polivka lepo zapeče. Bučkina musaka Postrežemo s skledo solate.   Dober tek!