Polnjen kruhov venec

Mami, am am se sliši iz zadnjega sedeža avtomobila. Ata že ve, da je treba pri naslednjem postajališču ustaviti. Hladilna torba in polna termovka vroče kave sta prvi stvari, ki jih lahko vzamemo iz prepolnega prtljažnika. Nasmehi in sijoče otroške učke se s sendvičem v roki povrnejo na drobne obrazke. No, priznam, tudi odrasli nimamo nič proti, kajne?

Znana zgodba?

Če ste se tudi vi naveličali sendvičev, a bi vendar radi nekaj okusnega, prepostega a hkrati posebnega, je tale ideja ravno za vas. Pikniki, pogostitev prijateljev, sorodnikov, ali le prigrizek za daljšo pot na morje. Za vse to je enkratna rešitev.

Zraven tega osnovnega recepta lahko dodate še kakšno nadgradnjo po okusu. Sušeni paradižniki, mogoče narezane olive, kumarice, ali mogoče hrenov namaz. Možnosti je veliko. Že preizkušena in odlična varianta je z nutelo in mletimi lešniki. Pustite domišljiji prosto pot.

Tako, potovalke spakirane, blog napisan, malica pripravljena, morje nas čaka, vi pa le držite pesti, da se končno prikaže kaj poletnega vremena. Se beremo po dopustu.

Lepo se imejte, veliko se smejte in dobro jejte.

 

 

 

Sestavine:
Za klasično testo za kruh
 • 1 kg moke (jaz sem uporabila pirino)
 • 1 zavitek kvasa
 • ščep soli
 • ščep sladkorja
 • žlica olja
 • 6 dcl mlačne vode
Za nadev
 • 300 g kuhanega pršuta (jaz sem na polovico dodala še par rezin Švarcvaldske šunke)
 • 200 g mozzarele (lahko dodate še kakšen drug sir, ki ga že imate doma, jaz sem dodala še malo ementalerja)
 • 8 jajc (jaz sem jih imela le 6, a bi jih bilo 8 ravno prav)
 • ščep bazilike
 • ščep drobnjaka
Postopek:
Iz zgoraj navedenih sestavin naredimo klasično testo za kruh. Torej, v veliko skledo najprej presejemo moko. (kruh bi naj bi bolj rahel in mehak, če moko presejemo). Polnjen kruhov venec V sredino naredimo luknjo in vanjo zlijemo polovico količine mlačne vode, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in vse skupaj prekrijemo z malo moke.  Nato solimo (pazimo, da sol ne pride v stik s kvasom). Pustimo stati 10 do 15 minut, da kvas "kipne". Nato dodamo preostalo vodo in iz dodajamo moko iz sredine navzven. Mešamo in nato gnetemo toliko časa, da dobimo homogeno zmes . Polnjen kruhov venec Testo posujemo z malo moke in ga pokrijemo s krpo. Po 15 minutah navadno testo že dovolj naraste, da ga ponovno pregnetemo, ga ponovno pokrijemo in počakamo, da ponovno vzhaja. Polnjen kruhov venec Pomokamo si mizo, nanjo položimo testi in ga zvaljamo v podolgovato obliko. Polnjen kruhov venec V kozici skuhamo jajca. Naj vrejo 8 minut. Testo obložimo z rezinami kuhanega pršuta, nanj narežemo mozzarelo in preostale sire, če jih imamo, na vrh položimo olupljena jajca in potresemo z začimbami. Polnjen kruhov venec Testo zavijemo v krog. (Po želji pustite ravnega in boste imeli štruco in manj dela, jaz sem hotela kruh brez krajcev, zato takšna oblika) Iz notranje in zunanje strani testo zapiramo toliko časa, da pokrijemo vse sestavine in dobimo venec. Polnjen kruhov venec Prestavimo ga na peki papir in pustimo še 15 minut, da venec še malo vzhaja. Pečico ogrejemo na 180 stopinj in venec pečemo 35 minut, oziroma do zlato rumene barve. Polnjen kruhov venec Če vam uspe počakajte, da se venec ohladi, ga narežite in ponudite. Polnjen kruhov venec   Dober tek!