Regratov medeni sirup

Odkar je naš malček v vrtcu se je stopnja obolelosti pri nas vzpela od nič do recimo 85%. Kašelj je na dnevnem redu, tudi nosek je konstantno poln. Najbrž vsi starši majhnih otrok poznate tisto, ko niste bili 10 let v bolniški, potem je pa bolezen kar naenkrat napadla?

Še dobro, da narava poskrbi za to, da nam ni treba vsak teden v lekarni pustiti celega premoženja. Namreč vedno, ko pridem iz lekarne, sem tam pustila vsaj 5o eurov.

Pomlad je čas, ko nam travnik ponudi veliko. Od tropotčevega sirupa in sirupa iz smrekovih vršičkov sem vam že pisala v enem prejšnjih blogov, tokrat pa vam objavljam recept za regratov med, ki sem ga izbrskala iz zaprašene omare pokojnega dedija.

Debat o tem, a je to sirup ali med ali bi moral imeti drugo ime je kolikor hočete. Tako, da sem jaz uporabila oba imena, da bo volk sit in koza cela.

Če se zakopljete v literaturo in preučite regrat, boste ugotovili, da vsaj en del te “železne” rastline pozdravi vaše težave.

Ali pa le lakoto, če ga postrežete v solati s krompirjem in jajcami.

 

Sestavine:
  • 300 regratovih cvetov
  • 2 kg sladkorja
  • 3 litre vode
  • sok 2 limon (jaz sem dala 1 limono in 1 pomarančo)
 
Postopek:
Cvetove regrata naberemo v čim manj onesnaženem okolju, drugače pa jih operemo pod hladno vodo. Regratov medeni sirup V posodo nalijemo 3 litra hladne vode, vanj stresemo cvetove in pustimo kuhati 2 uri. Regratov medeni sirup Po 2 urah cvetove odcedimo, dobljeno tekočino pa prelijemo v drugo posodo. Regratov medeni sirup Dodamo sladkor ter kuhamo še vsaj eno uro, oziroma toliko časa, da se tekočina začne spreminjati v sirup oziroma začne postajati podobna medu. (Poskusite lahko tako, da na krožnik ali desko nakapljate malo sirupa in če ne steče in se razleze preveč je dovolj gost) Regratov medeni sirup Na koncu dodamo še sok stisnjenih limon ali pomaranče in odstavimo. Pripravimo si kozarce za vlaganje. Umijte jih, ter jih pogrejte v pečici, da bodo topli in šok, ko bomo nalili vanje vroč sirup ne bo prevelik. Sirup shranjujte v temnem hladnem prostoru. Regratov medeni sirup Dober tek!