Slovenski velikonočni muffini

Kdo se ni do sitega najedel pirhov in šunke, naj se javi! Mi smo bili pri naših in ker je tradicijo treba spoštovati, se veliko od začrtanih smernic nismo odmikali. Pirhe smo pobarvali v čebuli in teranu, šunka, potica in hren so bili tudi pripravljeni za na mizo. A za spremembo tokrat ni bila šunka v testu, ampak sem se odločila, da bodo za kosilo kar preprosti sendviči. Ja, prav ste prebrali, za največji krščanski praznik smo jedli za kosilo sendviče. In to odlične.

Na domače pečen kruh, sem namazala jajčno hrenov namaz, nanj položila tanke rezine kuhane šunke, ki sem jim za hrustljavost dodala liste zelene solate. Zraven sem postregla polnjen jajček (z istim polnilom, kot je bil namaz) in jajčni hren.

Seveda nam je ostala gora šunke, ker mami vedno skuha še za sosede, pa sosedove sosede ali bolje rečeno kar za pol žlahte, saj veste, za vsak slučaj, če kdo pride.

In tokrat je nismo porabili za ričet, ampak sem se odločila za tipično slovensko premalo!!! poznano jed Gorenjsko prato. Enkrat sem v roke dobila publikacijo o Evropskih državah in vsaka je imela predstavljeno eno narodno jed. In ravno Gorenjski prati je pripadla čast zastopati Slovenijo.

Za malo spremembe sem je nekaj predelala tudi v muffine, da je bolj teknila tudi našemu malčku.

In kaj je najlepše? Porabili boste ostanke, na mizi pa ponudili odlično in pristno slovensko kosilo.

Sestavine:
  • 500 g kuhanega prekajenega mesa (šunke, reber ali vratu)
  • 500 g starega kruha
  • 2 čebuli
  • 6 jajc
  • 6 strokov česna
  • peteršilj
  • drobnjak
  • sol
  • poper
Količine lahko prilagodite, glede na to, koliko šunke vam je ostalo. Na 100 g šunke dodajte 100 g kruha in eno jajce. Začinite po okusu.
Postopek:
Šunko, če še nimate kuhane skuhajte po navodilih na embalaži. Kruh narežite na drobne kocke in ga polijte z 2 dcl vode, kjer ste kuhali šunko. Slovenski velikonočni muffini Če ste se vode že znebili, lahko uporabite deci mleka in deci vode. Ali raztopite govejo kocko v vodi. V kozici prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni, nato dodamo sesekljan česen in peteršiljem, počakamo da zadiši, odstavimo s štedilnika ter vse skupaj pretresemo k narezanemu navlaženemu kruhu. Slovenski velikonočni muffini Nato dodamo še na kocke narezano šunko, vbijemo jajca in dodamo drobnjak, sol in poper. Slovenski velikonočni muffini Premešamo in mešanico predevamo v podolgovat, ozek pekač ali jih nadevamo v pekač za muffine. Slovenski velikonočni muffini Če imate manjšo količino mase in ste jo dali v pekač za muffine, pustite peči v ogreti pečici na 180 približno 20 minut, oziroma dokler se lepo ne zapečejo. Slovenski velikonočni muffini Če ste maso zlili v pekač, vse skupaj pustite peči od 40 do 50 minut na 160 stopinj. K prati oziroma k muffinom najbolj tekne velika skleda zelene solate. Če pa imate še kup pirhov za porabit, je pa odlična ideja tudi jajčna solata. Ali v tem času odličen regrat z jajčki. Slovenski velikonočni muffini Dober tek!