Čokoladno skutina torta

V bistvu je cheesecake. Pri nas sploh nimamo imena za tisto pravo cheesecake. Ni skuta, ni sir, ni mascarpone, mogoče bi mu bil namaz Filadelfia še najbližje. Tudi, če se glavne sestavine ne da dobiti, pač poiščemo alternativo, kar je bila v mojem primeru skuta. Lahko vzamete pasirano skuto, če bi vas koščki skute med zobmi motili. Jaz sem se kar zdrznila ob skuti in čokoladi v enem stavku, a sem bila ob dobljenem rezultatu pozitivno presenečena. Mogoče ni tisti čisto klasični okus, saj se oba okusa, tako kislost skute, kot sladkost čokolade ne pustita izriniti eden drugemu. Ker je fajn biti drzen in odkrivati nove, drugačne okuse. 

Sestavine:
  • 400 g maslenih piškotov (če kupite "albert" kekse, je treba količino masla vsaj podvojiti, tako, če pa imate kakšne bolj maslene piškote pa je količina masla ravno pravšnja)
  • 75 g masla (stopljenega in rahlo ohlajenega)
  • 800 g skute (pasirane)
  • 3 do 4 žlice sladkorja v prahu
  • 400 g mlečne čokolade
  • 1 žlica olja
  • 100 g bele čokolade

 

 

Postopek:

Najprej zmeljemo piškote, da dobimo piškotne drobtine. Nanje zlijemo maslo in vse skupaj mešamo tako dolgo, da se sestavini povežeta. Dobljeno maso nato stresemo v tortni model (naš ima premer 28 cm) in jo močno pritiskamo proti dnu pekača. Lahko si pomagamo s kakšnim manjšim pekačem, krožnikom ali pa pritiskamo le z rokami toliko časa, da dobimo piškotno osnovo. 

Skuto zmešamo s sladkorjem v prahu. Damo nekje tri žlice sladkorja. Če vam je premalo, dodajte še kakšno in dobro premešajte. 

Nad paro stopimo čokolado in jo četrt odlijemo v skodelico in ji dodamo žlico olja. Preostalo čokolado postopoma dajemo v skuto in temeljito mešamo, da se skuta in čokolada povežeta. Ko dobimo lepo svetlo-rjavo maso, jo razporedimo po piškotni osnovi. Z žlico ali lopatico jo pogladimo, da se znebimo zračnih mehurčkov in da dobimo lepo obliko. 

Torto postavimo na hladno. V hladilniku bo zadoščalo nekje 20 minut, za nas neučakane, pa gre tortica za 10 minut v skrinjo. 

Torto vzamemo iz skrinje in jo prelijemo s temno čokolado z oljem, ki smo si jo prej shranili. Če se je že strdila, jo ponovno segrejemo. Torto malo "stresemo", da se čokolada lepo razporedi. 

Stopimo še belo čokolado. Naredimo si vrečko za okraševanje iz peki papirja, ali improviziramo kar z vrečko za vlaganje, ki ji odrežemo tanko konico. Vanjo zlijemo čokolado in po torti narišemo vodoravne črte. 

Da dobimo zanimiv vzorec, nato še z zobotrebcem ponovimo isto, le za četrt zamaknemo torto. Čeprav je lepa tudi brez tega. 

Torto ohladimo, da se čokolada strdi. Predno jo vzamemo iz tortnega oboda, z nožem obkrožimo, da masa ne ostane na obodu. In torta je pripravljena na jedce.