Teranovi pirhi

Za veliko noč je skoraj nuja, da so na mizi pirhi. Beli, rdeči, modri, rjavi, odvisno, kaj je moderno tisto leto. 

Meni so še vedno najljubši tisti domači kuhani v čebulnih olupkih in običaj, ko mami razrežeš vse nogavice, da se peteršilj in cvetki lepše vidijo. 

Nasvetov za barvanje z naravnimi barvami  je ogromno, a iz lastnih izkušenj vam povem, da se na običajna rjava jajca bolj malo prime. 

Eden od res uspelih receptov je barvanje v teranu ali refošku. Enostavno in res uspejo. Kristalčki, ki se oprimejo jajc so res nekaj posebnega. 

Sestavine:

Za teranove pirhe

  • 12 jajc (oziroma količino prilagodite svoji družini) 
  • 1 liter terana

 

Za čebulne pirhe

  • jajca
  • Olupki rdeče čebule (če jih imate premalo, lahko dodate tudi rjave olupke)
  • Žlico kisa
Postopek:

V lonec nalijemo teran in notri položimo pirhe.

Teranovi pirhi

Na zmernem ognju jajca pustimo vreti vsaj 20 minut, nato izklopimo in jih pustimo v pokriti posodi čez noč. Zložimo jih na papirnato brisačo, da se osušijo.

wpid-CRW_8764_content.jpg

Preložimo jih v primerno posodo ali košarico. 

Za čebulne pirhe, v posodo damo olupke, vanje položimo jajca, ki smo jih prej poljubno okrasili z gumicami ali cvetkami položenimi na jajčka, ki jih nato zavijemo v najlonko.

Čebulni pirhi

Na vrh nalijemo hladno vodo in ji primešamo kis, da se barva boljše prime. Na zmernem ognju (naj ne vre preveč), kuhamo od dvajset minut do pol ure. Dlje kot jih pustimo notri, bolj se bo barva prijela. 

Čebulni pirhi

Jajca speremo pod tekočo vodo, jih osušimo s papirnato brisačo in jih premažemo z vato, ki smo jo namočili v olje za lepši sijaj. 

Čebulni pirhi

Glavna sestavina za velikonočni zajtrk je gotova. 

Dober tek!