Profiteroli

Profiteroli so idealna sladica, saj jo mimogrede prilagodiš vsem željam in okusom. Pa ne samo to, če sladko notranjost zamenjaš s slano, dobiš krasno in izvirno predjed, za katere ideje so v tem novoletnem času precej iskane.

Če že samo kdaj pa kdaj gledate kakšen kuharski program ali oddajo, ste jih sigurno kje zasledili. Dela jih Jamie, Rudolf, dela jih Gordon, pa zakaj jih ne bi tudi jaz ali vi?

Vam je ime znano, kajne? Če drugače ne, ste jih zasledili v bližnjih trgovskih centrih v hladilnikih že narejene. Ampak izdelava je preprosta in hitra. Napolniš jih z malo izboljšanim vanilijevim pudingom ali čokoladnim “ganašem”. Potreseni s sladkorjem, zalepljeni s čokolado ali karamelo ali celo ovite v karamelne laske bodo vsekakor zvezda praznične mize. Majhne in velike roke bodo segale po njih in kot bi mignil, bo krožnik prazen.

Naj bodo letos to vaši božični profiteroli. Pri nas so bili na mizi že malo prej, ampak glede na to, da se z veseljem spominjam nazaj in še vedno čutim njihov okus v ustih, znajo bit tudi naša zvezda božične mize.

Naj vam letošnji božič prinese polno mizo dobrot, ki si jih boste pripravili sami. Bodite zvezda kuhinje, da vas bodo vsi povabljeni in domači hvalili na ves glas.

 

Sestavine:
Za "paljeno" testo
 • 100 ml vode
 • 100 ml mleka
 • 100 g masla
 • 100 g moke
 • ščepec soli
 • 3 jajca
Za vanilijevo kremo
 • 2 vanilijeva pudinga
 • 500 ml mleka
 • 500 ml sladke smetane
 • 8 žlic sladkorja
 • 1 vanilijev sladkor (jaz sem dodala sladkor burbonske vanilije)
Postopek:
V kozici zavremo mleko, vodo in maslo nato solimo in dodamo moko. Maso na zmernem ognju mešamo dokler se ne zgosti v gosto kepo. Profiteroli Profiteroli Pripravimo si jajca, ki naj bodo sobne temperature. Kepo testa prestavimo v posodo primerno za miksanje in počasi dodajamo jajca eno po eno. Profiteroli Pekač obložimo s peki papirjem in nanj brizgamo testo v obliki malih kupčkov ali panjev. Če nimate profesionalnih vrečk z nastavki, uporabite kar vrečko za vlaganje, ki ji odrežete konico. Profiteroli Profiteroli Pekač postavimo v pečico za 15 minut, oziroma, dokler niso zlato rjave barve. Profiteroli bodo precej narastli in dobili votlo sredico, kamor bomo vbrizgali poljubno kremo. Profiteroli Pečene profiterole (meni sta iz dobljene mase nastala dva precej polna pekača) nato preluknjamo s koncem kuhalnice ali primernim nastavkom (jaz sem uporabila injekcijo za polnjenje krofov) in jih stresemo nazaj v pekač, ter jih postavimo nazaj v pečico ogreto na 100 stopinj, da se "posušijo" še znotraj in dobimo hrustljave profiterole. Nato pripravimo puding po navodilu iz vrečke, le da 500 ml mleka nadomestimo s sladko smetano. Profiteroli Kremo nato dobro premešamo, z njo napolnimo vrečko ali brizgo, ter polnimo profiterole. Profiteroli Svetujem vam, da jih postavite na hladno. V tem času so bili na balkonu in imeli skoraj sladoledno sredico. Poljubno okrasite ali potresite s sladkorjem v prahu, ter ponudite. Profiteroli   Dober tek!