Pomarančno balzamični piščanec

Sezona pomaranč gre skoraj h koncu, tako da je treba izkoristiti vse možnosti, ki se nam ponujajo. Pa naj bo to pomarančni desert, kar tako sadje za malico, ali pa s piščancem, ki se mu odlično poda. Zadnjič sem ga pripravila le s pomarančami, pa se mi zdi, da se je pomaranča bolj navzela okusa piščanca, kot pa piščanec pomaranče. Tako, da sem razmišljala in brskala, kaj bi lahko še dodala za izboljšavo. Pa mi je Marta (Stewart) priskočila na pomoč. Pri nas smo nasploh ljubitelji citrusov in mogoče bi okus limone tudi pričaral pravo harmonijo okusov. Mogoče jo bo prav kmalu. 😉

Res je da veliko jemo piščanca, zato je priporočljivo poskusiti vsaj kaj drugačnega z njim. Malo eksotike in domačnost piščanca sta odlična kombinacija. Zraven dodamo še kepico porovega riža, skledo solate in kosilo je popolno. Moj mali gost (Matej, 5 let) je sicer rekel, da ima kožica čuden okus, a je njegova mami povedala, da je vseeno pojedel veliko, kar je ponavadi velik uspeh. In taki uspehi, kuharja najbolj veselijo.  

Recept je hiter in lahek, tako da le v akcijo!

Sestavine:
  • 4 bedra (lahko kupite cela bedra, samo stegna ali samo kračice, ki jih imajo otroci najraje)
  • 2 pomaranči
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • 4 žlice vode
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • žlica masla
Postopek:

Bedra pregledamo in dodatno očistimo, če je to potrebno. Dobro jih nasolimo in popramo ter jih na naoljeno ponev položimo s kožo navzdol in pečemo dobrih 7 do 8 minut, da se koža hrustljavo zapeče in dobi lepo barvo. Nato piščanca odstranimo in ga damo v pekač, obrnemo ga tako, da je koža zgoraj (da jo vidimo). Zraven v pekač položimo še na kose narezano pomarančo. Eno pomarančo damo peči zraven v pekač, drugo prihranimo za k omaki. Iz vsakega krhlja iztisnemo malo soka in poškropimo bedrca (ta del lahko tudi izpustimo). Pekač damo v pečico, ki smo jo segreli na 220 stopinj in pečemo še dobrih 10 minut.

V ponvi, kjer smo prej pekli piščanca odlijemo maščobo in ponev segrejemo. Notri damo pomaranče in prilijemo balzamični kis in vodo. Pustimo vreti 2 minuti, da se pomaranče zmehčajo in spustijo malo soka, nato odstavimo, dodamo žlico masla in dobro premešamo, da se maslo stopi.

Pomarančno balzamični piščanec

Bedrca postrežemo s pečenimi in namočenimi pomarančami ter jih prelijemo z omako in ponudimo s primerno prilogo. (Jaz sem naredila riž s porom).

Dober tek!