Pavlova tortice

Za pusta veliko ljudi peče krofe. Za krofe se porabi veliko rumenjakov in potem se sprašujemo kam z beljaki. Tudi pri drugih receptih so velikokrat potrebni le rumenjaki. Receptov z beljaki, je zadnje čase kar nekaj, tako da španski vetrci sploh niso več aktualni kot nekoč. O uporabi beljakov sem pisala že pri angelskih poljubčkih, tokrat pa vam predstavljam krhko princeso snežnih beljakov pavlovo. Ime je dobila po balerini Anni Pavlovi. Pa v bistvu sploh ne zaradi podobnosti puhaste obleke in puhastih gnezdec. Prav tako tudi krhkost balerine in gnezdec ni skupni imenovalec, pač pa je nek kuhar ustvaril to umetnino za veliko drobno umetnico. Čisto preprosto. Ko bi le bila še priprava,…ampak ne obupajte. Tudi če vam prvi poskus ne uspe, poskusite ponovno, saj vas bo tista prava pavlova prav gotovo začarala. 

Sestavine:
  • 8 beljakov (če imate večja jajca, jih dajte 6)
  • 250 g sladkorja v prahu
  • čajna žlička jabolčnega kisa
  • 1 jedilna žlica gustina
  • 500 ml sladke smetane (mi smo uporabili alpsko)
  • najljubše sadje (mi smo uporabili jagode in borovnice)
Postopek:

Preden začnete nekaj pomembnih detajlov predpriprave, da vam bo pavlova res uspela.

Vse sestavine imejte že pripravljene na delovni površini, saj je priprava občutljiva in medtem, ko jo pripravljajte, odmislite vse ostalo delo. Deset minut si vzemite le za pavlovo (maksimalno 10 minut).

Poskrbite, da bodo jajca kar se da sveža. In bodite pazljivi pri ločevanju beljakov in rumenjakov, saj že mala kapljica rumenjaka v beljakih lahko pomeni, da se sneg ne bo naredil.  Beljaki naj bodo sobne temperature, ko začnete s pripravo.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Pekač obložite s peki papirjem, če vas moti, da se papir premika, ga spodaj malo naoljite, ali "pritrdite" s koščkom masla.

V veliki skledi stepajte beljake na srednji stopnji mešalnika, do mehkega. Tako, da se metlice že dobro poznajo, vendar sneg še ni trden. Nato dodajte ves sladkor v prahu in ga z največjo hitrostjo vmešavajte eno minuto (med tem ne prenehajte mešati). Razliko boste opazili zelo hitro, saj se bo sneg spremenil v svetlečo, gladko skoraj "satenasto" zmes. Stepajte, dokler masa ni zelo trdna, dodate kis, pustite da se metlice še nekajkrat (trikrat do petkrat) obrnejo in izklopite mešalnik. Dodajte žlico gustina in s kuhalnico ali žlico rahlo vmešajte gustin v maso.

Jaz sem naredila manjše pavlove, za vsakega svojo, vi pa lahko naredite tudi samo eno, veliko torto. Z žlico zajemamo maso in jo oblikujemo v tako imenovana gnezdeca. Ne trudite se preveč z obliko, važno je le, da naredimo v notranjosti zadosti veliko luknjo, kamor bomo nato dali smetano in sadje.

Pavlova tortice

Oblikovana gnezda nato damo v pečico, ki smo jo !POZOR! zmanjšali na 100 stopinj celzija (brez ventilatorja). Pečemo od 80 do 90 minut, vendar ne pustimo, da se obarva. Jo raje prej izklopimo. Dobili bomo hrustljavo skorjico in slastno, mehko sredico. Pustite pavlovo, da se ohladi v pečici.

Medtem stepite sladko smetano in si pripravite sadje. Kateregakoli pač imate.

wpid-CRW_6251_Blog_Content.jpgwpid-CRW_6252_Blog_Content.jpg

Gnezdeca vzemite s pekača in jih napolnite s smetano in sadjem. Posujte s sladkorjem v prahu in postrezite. Menda so pavlova tortice še boljše naslednji dan, česar pa nam ni uspelo ugotoviti ;)

Pavlova tortice

Dober tek!