Porovi podplati (Quick flatbreads)

Kako posloveniti flatbreads? Glede na to, da so ene vrste “flatbreads” tudi torille in tudi indijanski chapatis, pa naj bodo še slovenski podplati. Vsaj pri nas bo tako. Vsekakor se lepše sliši kot hitri sploščeni kruhki, kajne?

Navdih je prišel iz Ramseyeve nove oddaje The ultimate cooking course, ki je mimogrede odlična. Res je poseben kuhar in najbrž prav neznosen šef, a tale njegova oddaja je enkratna. Še tisto, kar ti ni po godu, si želiš skuhati. In to je pravzaprav namen teh oddaj.

Malo sem jih naredila po svoje, najbrž res niso tako idealni, kot njegovi, a ravno to imam še posebej rada. Da so drugačni.

Odlični so z različnimi namazi, nadevi in posipi. Lahko so sladki ali slani ter primerni tako za zajtrk, kosilo, malico ali večerjo. Ali pa kot prigrizek na novoletni zabavi, ki jo prirejate. Z različnimi namazi, mogoče še s kakšno rezino pršuta so lahko prava zvezda večera.

Sestavine:
  • 1 velik por
  • maslo
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 200 g moke
  • 100 ml vode
Predlagam vam, da vodo dolivate postopoma. Če ste dodali več maščobe, bo potrebno manj vode. Zanašajte se na občutek in ne bo se vam ponesrečilo ;)
Postopek:
Na olivnem olju, ki mu dodamo košček masla, prepražimo na polkroge narezan por. Ko se razpusti in malo obarva, ga odstavimo iz štedilnika. Porovi podplati V skledo damo por, dodamo moko in premešamo. Počasi dodajamo vodo in mešamo. Ko dobimo željeno konsistenco testa, ga res dobro pregnetemo, pokrijemo in pustimo počivati 20 minut. Porovi podplati Jaz sem testo kar trgala in oblikovala poljubne podplate, lahko pa iz testa oblikujete klobaso in jo razrežete na 6 do 8 enakih delov, da dobite enake podplate. Odtrgano testo razvaljamo v poljubne oblike na približno pol cm debele podplate, ki jih nato damo v ponev premazano z olivnim oljem. Porovi podplati Pečemo jih od 2 do 3 minute na vsaki strani, oziroma toliko časa, da postanejo hrustljavi in porjavijo. Porovi podplati Jaz sem jih postregla z guacamole omako in koroško skuto, ki jo pripravimo iz skute, bučnega olja, soli, popra in sladke mlete rdeče paprike. Količine prilagodimo po svojem okusu. Zraven se ponavadi postrežemo še na lističe narezano mlado ali navadno čebulo.   Dober tek!