Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami

Naš dopust je trenutno “na dopustu” in med tem časom sem si dovolila zboleti. Ker, kako pa to izgleda zboleti med dopustom, ne? Glede na vreme, ki ga imamo to poletje, se sploh ne čudim vsem virusom, gripam in anginam na pohodu. Zdravnik mi je poleg zdravil predpisal veliko počitka, kar zraven prinese kakšen pogled več na TV. Pri nas imamo večinoma televizor le za nabiranje prahu, če pa je prižgan, se vrti 24kitchen. In tudi tokrat sem zasledila tole pito ravno tam. Izgledala je slastno, hrustljavo in mamljivo.

Odločitev, da jo takoj, ko bom lahko naredim, je bila lahka. Res je, da so sestavine malce dražje (še dobro, da sem sedela, ko sem prebrala ceno za 100 g pinjol…), a kdaj pa kdaj je treba narediti tudi kaj dražjega, ne?

Kakorkoli, tole je bilo eno izvrstno brezmesno kosilo (pa še dvakrat večerja in enkrat malica).

 

Sestavine:
  • 300 g feta sira
  • 5 jajc
  • 1 paket vlečenega testa (300 g)
  • 100 g pinjol
  • 300 g mlade špinače
  • 50 g oziroma kos trdega sira (Jamie je predlagal čedar, jaz sem uporabila kar gaudo iz hladilnika in se je odlično obnesla)
  • sok ene limone
  • žlička origana
  • poper
  • muškatni orešček
Postopek:
Na vroči ponvi prepražimo pinjole, da dobijo zlato barvo (recimo, da rabijo slabi 2 minuti). Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami Vzamemo večjo posodo in vanjo vbijemo 5 jajc ter jih stepemo. Nato vzamemo feta sir in ga nadrobimo v jajca. V jajca stresemo še pinjole in naribamo sir. Primešamo še poper, origano, muškatni orešček in prilijemo sok ene limone. Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami wpid-CRW_0364_Blog_Content.jpg V ponvi segrejemo košček masla in malo olivnega olja. Na maščobo nato postopoma dajemo oprano mlado špinačo. Ko malo upade, dodamo novo, dokler je ne zmanjka. Ko se vsa špinača spusti, jo primešamo k jajčni zmesi. wpid-CRW_0357_Blog_Content.jpg Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami Vzamemo večji kos peki papirja (naj bo v velikosti dveh listov testa, oziroma približno 50 cm dolžine) in ga naoljimo. Nanj položimo dva lista vlečenega testa. Enega zraven drugega. Pripravimo si kozarec vode. Testo poškropimo z vodo in malo olja, ter testo navlažimo (pazimo, da navlažimo čisto celega). Potresemo ga s soljo in malo sladke paprike, ter postopek ponovimo tolikokrat, da nam zmanjka testa. Jaz sem ga imela za tri plasti. Nato vzamemo širšo okroglo posodo, ki je primerna tako za na štedilnik, kot tudi za v pečico. wpid-CRW_0370_Blog_Content.jpg Previdno privzdignemo peki papir s testom in ga previdno preložimo v ponev. Malo ga pritisnemo navzdol, da "objame" posodo, odvečno testo pa gleda čez. wpid-CRW_0379_Blog_Content.jpg Vzamemo maso in jo vlijemo v testo. Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami Iz odvečnega testa previdno odstranimo peki papir in z njim pokrijemo maso, da dobimo pokrito celotno pito. Peki papir odrežemo in pito damo na štedilnik, kjer jo dobre 2 do 3 minute pečemo na zmernem ognju, da bo tudi po spodnji strani hrustljavo zapečena. Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami Prestavimo jo v pečico in pustimo 20 minut v pečici ogreti na 200 stopinj oziroma, dokler testo ne dobi zlato rumene barve. Preprosta pita s špinačo, feta sirom in pinjolami Narežemo in postrežemo še vroče. Dober tek!