Esihflajš iz govejega jezika

Velika noč. Polna trpljenja. Tudi za naše želodce. Težka, prekajena hrana, potice takšne in drugačne in pirhi. Polno pirhov. Pri nas imamo radi veliko noč. Vsak od nas obožuje svojo vrsto potice. Vsako veliko noč, so na mizi vsaj makova, orehova in skutina. Potem si jaz še vsako leto namislim kakšno posebno. Letos si je nisem. Sem se raje lotila mesa. Da ne bo vsako leto šunka v testu. Letos je bila šunka posebej, hren posebej in odlični domač pirin kruh posebej.

Za tisto piko na i, ker si tak praznik to zasluži, pa tale poseben esihflajš.

Še vedno se spomnim, kako sem čudno opazovala in se zgražala nad mojimi, ko so pri dediju ob ponedeljkih z vsem možnim apetitom mazali skledo esihflajša.

Očitno se staram, saj sem jo mazala kot divja 🙂

Sestavine:
  • 1 srednje velik prekajeni goveji jezik (600-800 g)
  • 5 manjših šalotk
  • 4 pirhe (trdo kuhana jajca)
  • bučno olje
  • kis
  • sol
Postopek:
Jezik prerežemo na polovico in ga skuhamo v veliki količini vode. Za še boljši okus, v vodo dodajte še malo jušne zelenjave. Kuhajte ga približno uro in pol do 2 uri. Če zapičite nož v jezik in gre lahko ven, je jezik kuhan. Esihflajš iz govejega jezika Kuhan jezik ohladite in olupite. Koža je kar trda in jo je kar treba odstraniti. Nato ga narežemo na tanke rezine. Olupimo in narežemo šalotko, lahko na rezine lahko na krhlje. Esihflajš iz govejega jezika Pirhe olupimo in jih narežemo na kolutke. V posodico ali na krožnik nato naložimo izmenično jezik, čebulo in jajce, ter po vsaki plasti zabelimo s kisom, oljem in soljo. Esihflajš iz govejega jezika Če želite, lahko jezik narežete tudi na kocke in vse skupaj zmešate v veliki posodi. Kot je bil esihflajš včasih. Dober tek! Esihflajš iz govejega jezika