Počasi pečeno svinjsko stegno

Letos so bili veliki pogovori okrog menijev za božične in novoletne praznike. In letos je željo, da bi rad izbral vsaj del božičnega kosila izbral moj ata. Ja, to je posledice, če ne moreš spati in gledaš kuharske kanale. Tam so sami mojstri in še navaden zrezek prikažejo kot, da je najboljši kos mesa.

Kakorkoli izbral si je počasi pečen kos svinjine. S poudarkom, da mora imeti kožo, ker poleg slastnega koščka mesa, ki se ti stopi v ustih, mora zraven nekaj tudi zahrustati.

In pri nas dobiti kos svinjskega stegna ali plečeta z kožo. Misija nemogoče. Ker sva z možem poleg pravih mesnic zelo zadovoljna tudi z Leclerkovo mesnico, sva šla povprašat tudi tja. In edina možnost, ki sva jo dobila, je bila cela prašičja noga. Ker sva dala za celo nogo 20 eur (okrog 6,5 kg) sva jo vzela. Razkosal nam jo je na 4 dele in to bodo poleg štajerske kisle župe, še trije odlični kosi pečenke.

Če imate možnost pojdite k dobremu mesarju, ali pa kar na kašne koline k familiji.

Zraven sem ponudila “restan” krompir zabeljen z maščobo pečenke in solato iz kitajskega zelja, hrušk in indijskih oreščkov. In bili smo zadovoljni.

Dedi, fajn si zbral 😉

Sestavine:
 • 2 kg svinjskega stegna ali plečeta s kožo
 • sol
 • poper
 • 2 čebuli
 • 2 korenčka
 • steblo stebelne zelene (jaz je nisem imela in sem jo nadomestila s porom)
 • 1 rumeni korenček
 • 6 strokov česna
 • 5 lovorjevih listov
 • 300 m zelenjavne jušne osnove (če boste iz ostanka zelenjave naredili omako)
Postopek:
Najprej ogrejemo pečico na 220 stopinj, medtem pa se lotimo rezanja kože na mesu. Najlažje bo, če vam to naredi že mesar, drugače pa uporabite res oster nož, da boste lahko prišli skozi kožo. Najboljše bi bilo, če uporabite olfa nož, ali daste meso za nekaj minut v skrinjo, da bo koža trda in na mestu, ko boste rezali. Počasi pečeno svinjsko stegno Meso nasolimo in popramo. S soljo ne bodimo skromni in jo še posebej vtrimo v reže, ki smo jih dobili v koži. Meso nato položimo v pekač z zgornjo stranjo, kjer je koža navzgor. Mi smo ga spodaj podložili z jabolko, da je lepše stalo in vse skupaj damo v vročo pečico in pustimo 30 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Počasi pečeno svinjsko stegno Nato pekač vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z alu folijo in pečico nastavimo na 170 stopinj celzija. Pekač damo nazaj v pečico in meso pustimo peči nadaljnje 4 ure. Počasi pečeno svinjsko stegno Po štirih urah, meso vzamemo iz pečice, in ga polijemo z maščobo, ki se je natekla od pečenke (malo maščobe si damo na stran, da z njo zabelimo krompir, če ga boste seveda ponudili zraven). Počasi pečeno svinjsko stegno Meso prestavimo na desko in v pekač dodamo na večje kose narezano zelenjavo, česen in lovorjeve liste. Nato meso vrnemo v pekač in vse skupaj pečemo še eno uro. Počasi pečeno svinjsko stegno Po eni uri pekač vzamemo iz pečice, meso prestavimo na krožnik, ga pokrijemo z alu folijo in ga pustimo počivati. Počasi pečeno svinjsko stegno Če želite, lahko iz preostale zelenjave naredite omako, ali pa jo postrežete kar v kosih zraven. Če se boste lotili omake, najprej iz pekača odstranite maščobo in zelenjavo zalijte z jušno osnovo. In kar na plinu dokončamo omako. Pustimo, da se osnova malo povre, medtem pa omako neprestano mešamo, da iz pekača postrgamo vse dele zelenjave tudi tiste, ki so se malo prijele. Ko smo zadovoljni z barvo in gostoto, jo odstranimo iz plina. Zelenjavo nato pretlačimo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom, kakor želite. Počasi pečeno svinjsko stegno Dober tek!
2 komentarjev na recept "Počasi pečeno svinjsko stegno":
 • ursa 07/01/2016 at 22:21

  OMG, 6 ur!!! sam zgleda pa tok dobr, da bi ga zdele cevga pojedla! 🙂 ze kr vidm, da bom mogla tole za svoj rd narest, sam ne vem, ce se mi bo dal ze ob 6h ustat;)

  • bamamanjam 28/02/2016 at 14:23

   ti bom mogla js enkrat nardit, a 😉