Čokoladni bonbončki (truffels)

Včasih potrebuješ tiste male stvari, ki ti začinijo življenje. In znameniti rek iz pogumnega Forrest Gump-a “Življenje je kot bonboniera,…nikoli ne veš, kaj boš dobil” vsekakor odlično paše zraven današnjega recepta.

Dajte si duška, ustvarjajte z navadnimi, nenavadnimi in čisto odbitimi mešanicami okusov. Naredite si svojo bonboniero. Saj veste, v kupljenih vedno nazadnje ugrizneš v tistega, ki ti je najmanj všeč. Ker je Murphy pač vedno zraven. Tokrat se lahko tej grenkobi izognete in si ustvarite le takšne trafle, ki se jih boste neizmerno veselili, do zadnjega. Sladkorja si pač ne privoščimo kar naprej (obdobje PMS-a, izpitov, pomembnih dogodkov izključeno) in dajmo se takrat pocrkljati, kot se spodobi!

Na mojem repertoarju so bili tokrat čilijevi, mandljevi z belo čokolado, cimetovi in klasični trufli s temnim kakavovim oblivom. In komaj čakam naslednjo priložnost, da preizkusim še polno novih idej in okusov.

Sestavine:
  • 115 g smetane (uporabite sladko smetano ali smetano za kuhanje)
  • 230 g čokolade (bolj je čokolada kakovostna, boljši so trafli)
Za okraševanje uporabite razne posipe (čokolada v prahu, sladkor v prahu, cimet, mlete lešnike, kokos, mrvice, čili, popečeno slanino,..), prelive (bela čokolada s par kapljicami mandljeve arome, temna čokolada,..) ali polnila (koščki suhega sadja, oreščki,..)
Postopek:
Čokolado nadrobimo na manjše koščke, medtem pa na štedilnik pristavimo kozico s smetano. Ko je smetana tik pred vretjem, vanjo stresemo čokolado in kozico odstavimo. Mešamo tako dolgo, da se vsa čokolada stopi in nastane gladka homogena zmes. Maso postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut. Čokoladni bonbončki (truffles) Pripravimo si velik pladenj, pekač ali krožnik, ki ga obložimo s peki papirjem. Gosto čokoladno maso vzamemo iz hladilnika in z žlico zajemamo čokoladno maso. Sami določite velikost bonbonov, ki vam najbolj ustreza. S pomočjo še ene žlice, maso spravimo z žličke in jo odlagamo na peki papir. Čokoladni bonbončki (truffles) Ko imamo kupčke pripravljene maso vrnemo v hladilnik za nadaljnjih 10 minut. Strjeno maso nato oblikujemo v obliko bombonov, ki jih želimo. Najlažje oblikujemo kroglice. Kroglice polagamo nazaj na peki papir in vse skupaj zopet spravimo v hladilnik za 10 do 15 minut. Čokoladni bonbončki (truffles)   Medtem si pripravimo dodatke. Stopimo čokolado ji dodamo poljubne arome, narežemo sadje, lešnike, mandlje,.. Čokoladni bonbončki (truffles)Čokoladni bonbončki (truffles) Ohlajene kroglice nato povaljamo v pripravljenih dodatkih. Čokoladni bonbončki (truffles) Ohladimo in postrežemo. Dober tek!