Flam po Vietnamsko (suon ram man)

Vietnam, here I come! Ah, ko bi vsaj bilo res. No, še dobro, da sem iznajdljiva in stric google danes zmore že marsikaj. Poiščite slike, zavrtite si lokalno glasbo. Vonj in hrana pa vas bosta po zaslugi spodnjega recepta tudi odpeljala v daljno azijo.

Pravzaprav je bil začetek tele Vietnamske zgodbe povezan s Klemnom in Uršo (kot je zelo veliko receptov na moji strani, saj mi motivacija in ustvarjalnost vedno naraste, ko prideta na kosilo), saj sta že davno omenila željo po Pho-ju. To je tradicionalna Vietnamska juha, ki pa za pripravo terja vsaj 4 ure in pol. Zato sem se vrgla v iskanje novega zanimivega recepta, ki je priljubljen v Vietnamu. Da vsaj tema ostane ista, če že jed ne bo prava. Še dobro, da veliko potujeta in se moj spisek idej z mešanico njunih pripovedovanj in opisov s potovanj kar ne neha. Tukaj vam prilagam link njunega bloga. Ampak je branje na lastno odgovornost. Če ne boste spali celo noč, da vse preberete, ste si sami krivi!

Ampak veste kaj, ni vrag, da tega Pho-ja enkrat ne poskusim tudi jaz. Me prav draži zdaj tole 😉

Sestavine:
  • 2 stroka česna
  •  1 šalotka (če je nimate uporabite čebulo)
  • 600 -800 g svinjskega flama (v original receptu se sicer uporabljajo rebrca, narezana na manjše koščke približno 2 cm *3 cm velike, a prosite mesarja, naj vam jih naseka, ali uporabite flam, ki so v bistvu rebra brez kosti)
  • 250 ml kokosove vode (jaz sem uporabila mleko, ker sem ga ravno imela v hladilniku. Sem pa v Šparu videla kokosovo vodo po dokaj razumni ceni)
  • 3 žlice ribje omake (lahko uporabite tudi ostrigovo omako)
  • 1 žlico soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici koriandra
  • 1 žličko popra
  • olje (jaz sem uporabila sezamovega, priporočam pa kar navadnega sončničnega, ker ga gre kar nekaj za cvrtje mesa)
Postopek:
Flam razrežemo na koščke velikosti 2*3 cm. Flam po Vietnamsko Pripravimo marinado. V skodelico stresemo nasekljano šalotko in česen, prilijemo ribjo omako, dodamo še sol, sladkor in poper in dobro premešamo. Flam po Vietnamsko Meso premažemo z dobljeno marinado in ga za 20 do 30 minut položimo v hladilnik, da se napije vseh okusov. Flam po Vietnamsko V voku segrejemo olje (damo ga kar nekaj) in ko vroče (naredimo preizkus s kocko kruha, če  v 15 sekundah porjavi, je olje ravno prav vroče), dodamo meso in ga pečemo, dokler ne dobi lepe rjave barve. Flam po Vietnamsko Pečeno meso poberemo iz olja in ga damo odcediti na papirnato servieto. Flam po Vietnamsko Iz voka odlijemo olje in vanj nalijemo kokosovo vodo ali mleko in ga pustimo, da zavre. Nato dodamo pečeno meso in kuhamo na zmerni temperaturi dobrih 5 minut, nato povečamo temperaturo in na kuhamo še dobre 3 minute, oziroma toliko časa, da se omaka zreducira na četrtino prvotne količine. Flam po Vietnamsko Poskusite in po želji dodajte še sol ali poper. Ponudite z rižem in potresite s koščki mlade čebule. V Vietnamu ga ponudijo z jasminovim rižem, ki ga lahko pri nas kupite za dragih slabih 5 evrov na kilogram. Sploh, če je kvaliteten, kot tam piše. Moje skromno mnenje je, da bodo tudi z navadnim rižem pojedli prav vse ;)   Dober tek!