Čokoladna torta z višnjami

Pa se je leto obrnilo in tretji rojstni dan je tukaj. Pravijo, da šele po otrocih vidimo, kako hitro gre čas. In ko jih imaš se še kako zavedaš, da to drži.

Se mi zdi, da sem ga šele včeraj dobila v roke v porodnišnici, ne pa da je pihal že tretjo svečko. Tokrat so njegove želje napredovale. Ni bilo pomembno le to, da je torta rdeča, zdaj so v igri že bagri, gasilci in smetarji.

In mami daj si duška. In sem si ga res dala. Zasnovo za torto sem videla pri naših prijateljih, z malo spremembami pa je nastala naša umetnina.

Res nama je z možem pri delanju te tortice šlo vse narobe. Zato je notri drugačna krema kot je bilo načrtovano, ampak je očitno tako moralo biti, saj se je vse izšlo, kot se je moralo. Torta se je pojedla do zadnje drobtinice. In če so jo pojedli triletniki, ki so trenutno v fazi fuj fej, je mami slaščičarka lahko zadovoljna 😉

Sestavine:
Biskvit:
 • 400 g moke
 • 100 g kakava v prahu
 • 300 g sladkorja
 • 2 žlički pecilnega praška
 • 2 žlički sode
 • 1 žlička soli
 • 2 lončka (440 g) pinjenca (lahko uporabite tudi kislo mleko ali jogurt)
 • 110 g masla (sobne temperature)
 • 1 dcl olja
 • 2 žlički vanilijevega ekstrata
 • 3 beljaki
 • 1 rumenjak
Nadev:
 • 500 ml sladke smetane
 • 250 g čokolade (temne)
 • 4 lističe želatine
1 višnjev kompot    
Postopek:
Najprej naredimo kremo, saj se mora strditi. V posodo v večji količini mrzle vode namočimo želatino. Smetano zlijemo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Počasi dodajamo čokolado in pustimo, da se raztopi in smetano še pred vretjem izklopimo. Čokoladna torta z višnjami Želatino ožmemo in jo damo v čokoladno mešanico, ter vse skupaj pokrijemo in damo na hladno in pustimo, da se krema strdi. Lotimo se še biskvita. V skledo presejemo moko, pecilni prašek, sodo, kakav in sol. Čokoladna torta z višnjami V drugo posodo damo maslo, olje in sladkor ter vse skupaj mešamo z mešalnikom, dokler ne dobimo lepe gladke zmesi (približno 3 minutke). Zmanjšamo hitrost mešalnika in počasi dodajamo beljake, da se lepo vmešajo v masleno zmes. Na koncu dodamo še rumenjak in zmešamo v homogeno zmes. Čokoladna torta z višnjami Sedaj počasi dodajamo suhe sestavine. Ves čas imamo mešalnik prižgan na najnižji hitrosti.  Najprej dodamo polovico suhih sestavin, potem zlijemo notri pinjenec in vanilijev ekstrat. Stresemo še preostalo količino moke in mešamo, dokler ne dobimo lepo gladkega testa. Čokoladna torta z višnjami Tortni model namažemo z maslom. Nato v model razporedimo testo in ga poravnamo z lopatko. Postavimo ga v ogreto pečico za dobrih 40 do 50 minut oziroma, dokler ni zobotrebec zapičen na sredino testa čisto suh. Čokoladna torta z višnjami Pekač vzamemo iz pečice, ga pustimo par minut, da se malo ohladi, šele nato z nožem previdno zaokrožimo po notranjosti oboda in odstranimo obroč. Pustimo biskvit, da se čisto ohladi, šele potem ga prerežemo. Zgornjo plast biskvita obrežemo, da dobimo ravno plast. Obrezline shranimo, za zemljo, ki jo bomo potrebovali za okraševanje. Jaz sem za lažji transport od Velenja do Ljubljane torto "zafiksirala" z nastavljivim obročem za torte. Zgornji obod torte damo spodaj in ga namočimo s sokom iz višnjevega kompota. Nanj nato naložimo višnje. Bodimo kar velikodušni, da bo torta res sočna. Čokoladna torta z višnjami Kremo preden jo damo na torto še enkrat dobro premešamo, da jo lažje razmažemo. Čokoladna torta z višnjami Premažemo jo preko višenj. Na vrhu kreme postavimo še zgornji biskvit, ki ga po vrhu prelijemo s sokom višnjevega kompota. Torto damo na hladno vsaj za pol ure. Čokoladna torta z višnjami Poljubno jo okrasimo. Mi smo jo okrasili z zelenim fondantom, sivim fondantom za cesto, brizgano zeleno smetano za travo, drobljen biskvit, mlete orehe,  piškote in smarties bombončke  za izkopanine in Ikea bagerček za glavno zvezdo torte. Čokoladna torta z višnjami Čokoladna torta z višnjami