Tiramisu

El clasico. Pri vsaki stvari imamo imamo določeno tisto pravo, klasično stvar, oziroma bolje rečeno poslastico. Če imajo fantje svoj el clasico (saj vsi vemo, o čem govorim, ne?), si ga brez slabe vesti lahko privoščimo tudi ustvarjalci v kuhinji. In tiramisu si prav gotovo zasluži ta naziv. Tiramisu je klasična italijanska sladica, ki se je poleg njihovega slavnega sladoleda najbolj razpasla po svetu. 

Presenetljivo, pa njegova zgodovina ne sega daleč v preteklost. Njegov prvi zapis v knjigi, naj bi bil šele okrog 1980. Čigav in od kod, je pa itak tipična italijanska zgodba….se še prerekajo o tem. 

Različic recepta je ogromno. Z beljaki, brez ruma, brez beljakov, s smetano in nenazadnje zadnje čase vedno bolj popularni sadni tiramisuji. Pomarančni, limonin, jagodni, malinov,… Tisti pravi osnovni recept pa vsebuje le rumenjake, mascarpone, kavo, piškote, kakav in sladkor.

Kakorkoli, ime tiramisu je italijanska beseda, ki pomeni dvigni me, ali vzami me. Ko ga poskusite in ponudite, se pa lahko s sojedci prerekate, ali si to ime zasluži ali ne, dokler ni pekač prazen…

Sestavine:
 • 500 g sira mascarpone 
 • 4 rumenjaki
 • 2 paketa savioardi piškotov (v enem paketu sta 2 vrstici piškotov)
 • 2 dcl kave
 • 5 žlic sladkorja
 • 200 ml sladke smetane
 • Rum
 • Kakav v prahu

 

Postopek:

V široko kozico (toliko široko, da lahko potopimo piškot) damo skuhati kavo. Pri nas uporabljamo Barcaffe, za pravo turško kavo, lahko pa poskusite tudi s katero drugo različico kave. Kavi dodamo še malo ruma. Količino si določite sami. Jaz sem ga dala približno za 2 jušni žlici.

Vzamemo veliko skledo in v njej penasto stepemo rumenjake in sladkor. Dodamo jim mascarpone in ponovno dobro premešamo. Najboljše kar z mikserjem. Stepemo še smetano in jo dodamo k mascarponeju in jajcem.  Tokrat lahko za mešanje uporabimo kar kuhalnico ali lopatico. 

Pripravimo si pekač ali stekleno posodo in vanjo začnemo zlagati piškote, ki smo jih prej namočili v kavo. Piškot damo v kavo, ga na hitro obrnemo in vzamemo ven. Če si ne želite umazati rok, lahko piškote položite v pekač in nato z žlico zajemate kavo in polivate piškote. Tako ponavljamo, dokler ni dno prekrito s piškoti. 

Nanje nadevamo polovico kreme in jo razmažemo ter posujemo s kakavom. Nato postopek ponovimo. Najprej piškoti, nato krema in na koncu skozi cedilo posujemo kakav v prahu. 

Tiramisu damo na hladno vsaj za 2 uri.

 

Dober tek!

 

 

 

1 komentarjev na recept "Tiramisu":
 • ursa 26/01/2014 at 18:50

  si stejem v cast, da sem bla med glavnimi pokuševalci tega el clasica:)