Slastna svinjska rebrca

V našem bloku imamo za sosede Indijce. Kako vem? Po vonjavah (no, pa tudi po priimku na vratih ;)), ki se vedno slastno širijo po hodniku prav do mojih vrat. Za sosede imamo tudi študente, tako, da nam tudi vonj argo juhe iz vrečke ni tuj. Zadnjič je pa cel hodnik, pa še cela okolica bloka dišala po svinjskih rebrcah. Dišalo je “ko pr norcih”. In sanjala sem o teh rebrcah še cel teden. O iskricah v očeh naših moških, mi najbrž sploh ni treba govoriti. Plus tega iščem en taprav svinjski recept še za mojo najzvestejšo bralko in preizkuševalko, da končno priveže dušo svojemu dragemu očetu.

Malo sem bila skeptična, saj speči prave, dobre rebrce ni mačji kašelj. Tele so uspele, kot morajo. Pohvale so padale iz vseh stolov, roke so bile umazane in ostale so le kosti. To je to. Tega sem najbolj vesela.

Sestavine:
 • 2 kg svinjskih reber brez kože
 • sol
 • poper
 • mleta sladka paprika
 • 3 žlice gorčice
 • 2 vejici rožmarina
 • 2 žlici ketchupa
 • par kapljic tabaska (mi smo imeli dimljenega, kar je še obogatilo okus)
 • 1 žlica medu
 • sol
 • poper
Postopek:
Rebrca razpolovimo in jim odstranimo spodnji del kože, ki se drži kosti. Ob strani si pomagamo z nožem, da jo lažje odstranimo. Zaradi tega, naj bi bila rebra bolj mehka. Slastna hrustljava rebrca Dobro jih posolimo, popramo, posujemo s sladko papriko, namažemo z žlico gorčice ter na vrhu položimo vejici rožmarina. Slastna svinjska rebrca Damo jih na pekač in to s spodnjo stranjo na vrh (tam, kjer so kosti boljše vidne), dolijemo pol dcl vode in pekač pokrijemo z alu folijo. Slastna svinjska rebrca Postavimo ga v pečico ogreto na 150 stopinj in pustimo peči 2 uri. Z nožem zapičimo v najdebelejši del reber in če nož še ne gre gladko v meso, damo peč na 180 stopinj in pustimo peči še dobro uro. Če se je meso že malo zmehčalo, pustimo peč prižgano na 150 stopinj in pečemo še eno uro. Po treh urah peke, oziroma, ko je meso že čisto pečeno in gre nož gladko v meso, folijo odstranimo in meso namažemo s pripravljeno omako. Zmešamo preostali žlički gorčice, kečap,  med, sol, poper in tabasko. Slastna svinjska rebrca Rebra namažemo po vrhu, jih damo nazaj v peč, kjer smo temperaturo povečali na 220 stopinj. Pustimo, da se skorja malo zapeče, nato rebra obrnemo, jih namažemo še po drugi strani in ponovno postavimo v pečico. Pustimo dobrih 10 minut na 220, oziroma, dokler mi skorjica lepo zapečena. Če želimo, da bo hitreje zapečeno, lahko uporabimo infro. Slastna svinjska rebrca Rebra damo iz pečice in jih vsaj 15 minut pustimo počivati. Zunaj bodo hrustljava, notri pa sočna in mehka.  Med tem Lahko pojeste juho in se hvalite, da pride na mizo nekaj svinjsko dobrega ;) Slastna svinjska rebrca Mi smo jedli zraven mladi krompirček pečen v tiganju in solato iz mladega zelja. Dober tek!