Kijevski piščanec

Zdaj je čas, ko se po svetu govori le še o Ukrajini. Žal so govorice samo žalostne, depresivne in negativne. Pa ni prav, da je tako. Ukrajina je prekrasna država, ki nam je veliko dala in je treba o njej povedati tudi kaj spodbudnega in lepega.

Ukrajina je po geografski legi center Evrope. So eni izmed največjih izvoznikov pšenice na svetu. So tudi četrta najbolj izobražena država. Da o njihovih lepih ženskah niti ne govorim, kajne fantje?

In če poleg vsega tega, povem še, da radi dobro jedo (in pijejo, saj so v vrhu po spitem alkoholu) in da imajo na meniju nekaj dobrih jedi, je treba imeti Ukrajino rad. Mi ji pošiljamo vzpodbudne misli!

Tudi današnji recept, ki je dobil ime po glavnem mestu je sigurno lahko marsikomu v ponos.

Če morate narediti dober vtis na primer taščo, babice, šefa, je tale jed vsekakor primerna. Mogoče zaradi česna v sredini za prvo večerjo z dragim niti ni, če bodo padali prvi poljubi. 😉 

 

Sestavine:
 • 1 piščančji file (prsa brez kosti in kože)
 • 2 jajci
 • ščepec mlete paprike
 • moka
 • drobtine
 • kos parmezana (30 do 40 g)

Za nadev:

 • 6 strokov česna (če niste res velik ljubitelj, lahko količino tudi zmanjšate)
 • 1 žlico sesekljanega peteršilja
 • čajno žličko sesekljanega drobnjaka
 • 100 g masla (ki ga že prej damo iz hladilnika, da se zmehča)
 • sok polovice limone
 • sol
 • poper

 

Postopek:

Vse sestavine za nadev damo v skledo in jih z vilicami dobro premešamo, da nastane enakomerna zmes. Na papirju za peko jo oblikujemo v za palec debelo klobaso in jo za vsaj 2 uri položimo v zamrzovalnik, da se popolnoma strdi (to je najbolje opraviti že dan prej).

Piščanec po kijevskoPiščanec po kijevskoPiščanec po kijevskoPiščanec po kijevsko

Fileje položimo med dve plasti prozorne folije in jih z gladkim kladivom čimbolj na tenko (3–4 milimetre) stolčemo, pri čemer pazimo, da ne nastane luknja. Dobljene zrezke posolimo in popramo ter nanje položimo na dva dela razdeljeno strjeno klobaso. Preostanek klobase lahko naslednji dan namažete na kruh in imate odličen zajtrk.

Robove fileja preko masla zavihamo s treh strani, nato pa zvijemo proti četrti, da nastane zaprt zvitek, podoben sarmi.

Piščanec po kijevsko

Pripravimo si krožnike za paniranje. V prvega vsujemo moko, ki smo ji dodali ščep paprike, v drugega razžvrkljamo jajci v tretjem pa drobtinam dodamo nariban parmezan. Vsak zvitek previdno povaljamo v moki, potem v jajcih in nazadnje v drobtinah. Ta postopek še enkrat ponovimo, da dobimo debelejšo in bolj hrustljavo skorjo. 

Piščanec po kijevsko

Panirane zvitke damo za pol ure v zamrzovalnik, nato pa se lotimo pečenja. Najprej prižgemo pečico na 180 stopinj, medtem pa v ponvi segrejemo olje. V vročem olju nato ocvremo zavitke. Če želimo res hrustljavo skorjo, pazimo, da pečemo vsak zavitek posebej, da se olje ne ohladi.

Piščanec po kijevsko

  Pečene zvitke zlagamo na papirnato brisačo, da se maščoba odcedi, nato jih preložimo v pekač, ki smo ga že prej obložili s peki papirjem (Nobelovo nagrado, za izumitelja!) in jih za 20 minut damo peči še v pečico.

Piščanec po kijevsko

Mi smo si zraven privoščili riž s porom in solato.

Dober tek!

1 komentarjev na recept "Kijevski piščanec":
 • ursa 03/04/2014 at 17:02

  Tole je bilo odlično, ampak daleč od tako lepih zavitkov, kot sta jih pripravila vidva.
  Kaj sem se naučila? Da moraš mesarju gledati pod prste, ko reže zrezke, saj mi jih je čisto naluknjal. Pa prevelike je narezal, tako da so se potem trgali. V pečici sem jih pa pustila dobrih 10 minut, ker se mi je zdelo, da so se začeli smoditi (mamo eno čudno pečico). Sicer pa ful okusno in sočno:)
  Naslednjič dam v drobtine še več parmezana:) Mnjami, še receptov (čeprav je bil tale kar zahteven zalogaj:)