Juha iz kumaric in avokada

Pravijo, da je avokado zelo zdrav in bi ga morali redno uvrščati na jedilnik. Kar pa je težko sploh za tiste kuharice, ki so se receptov učile od babic in mam, ki je bil v njihovih časih ekstremno eksotična zadeva. Danes, pa je avokado možno dobiti že skoraj povsod. Čeprav, ko babici razlagam svoje recepte, še zmeraj čudno pogleda. 😉

Zakaj avokado?

Velikokrat se ga drži tudi ime super živilo, saj vsebuje veliko maščob, ampak tistih dobrih, ki jih telo potrebuje za delovanje. Hkrati naj bi preprečeval raka in zniževal holesterol.

Pri nakupu pazimo predvsem na to, da avokado ni premehak kar pomeni, da je že kar en čas na trgovinskih policah. Njegova trda koža naj bo prožna in se naj le malo vda pod pritiskom naših prstov.

Ko ga lupimo, oziroma z žlico odstranjujemo iz lupine, pazimo, da res odstranimo vsega, saj tisti zeleni del pri olupku vsebuje največ antioksidantov.

Veliko se ga uporablja tudi v kozmetični industriji, saj je odlična maska za obraz, odpravljal naj bi starostne pege in pa zdravil tudi brazgotine in opekline. Ko vam povem, da naj bi zaviral tudi staranje, boste že na poti v trgovino. 😉

 

Sestavine:
  • 1 velika kumara
  • 1 avokado
  • lonček navadnega jogurta
  • 2 stroka česna
  • 1 majhna čebula
  • sol
  • sok pol limone
  • poper
  • olivno olje
Postopek:

V kozici prepražimo sesekljano čebulo, da porumeni in ji dodamo še česen, ter pustimo, da česen zadiši, nato dodamo na kocke narezano kumarico, dobro premešamo in zalijemo z 2 dcl vode. Pustimo kuhati 10 minut, da se kumarica zmehča in kozico odstavimo. Pustimo, da se malo ohladi, medtem pa se lotimo avokada. Kako priti do mesa sem opisala že pri receptu za guacamole pri piščančjih tortiljah. Odstranjene kose avokada nato še narežemo na manjše kose. V blender, kuhinjsko pomočnico ali podoben aparat, stresemo kuhane kumarice in jih spasiramo. Dodamo še avokado in pustimo, da se vse skupaj dobro zmelje. Juho nato zlijemo nazaj v kozico, ji dodamo limonin sok, sol, poper in jogurt, ter pustimo, da juha zavre. Odklopimo in juha je pripravljena.

Ta juha je dobra tudi hladna, tako, da jo lahko ohladimo in šele nato ponudimo.

Za hitrejšo različico hladne juhe, pa priporočam, da v mešalnik (blender) stresete, olupljeno in narezano  kumarico, prav tako narežite avokado, prilijte vodo, limonin sok, solite, poprajte, lonček jogurta in po želji dodajte še malo čilija in vse skupaj zmeljite v gladko kremno juho.

Dober tek!