Čevapčiči v lepinji z domačim kajmakom

Tale recept je vsekakor posvečen dragi prijateljici Jasni. Je tudi v veliki meri zaslužna, da je bosanska kuhinja kdaj pa kdaj na naši mizi. In tudi danes ni bilo nič drugače.

Danes, ko sem pekla čevapčiče iz pečice pa je omamno dišalo po pravih bosanskih lepinjah (Somun-ih) sem si mislila, ko bi le lahko na blog priložila še vonjave. Najbrž bo slej ko prej to tudi mogoče. Verjetno ne za časa mojega bloga, ampak nikoli se ne ve.

Ker v vseh bosanskih restavracijah dobiš zraven čevapčičev v lepinji tudi kajmak, sem se odločila tudi tega narediti doma. No, vsaj zelo dober približek. Postopek pravega kajmaka je kar zapleten in dolgotrajen. Dela se ga namreč tako, da polnomastno mleko nalijemo v posodo in ga damo na hladno, ko se zgoraj naredi “smetana” le to previdno odstranimo in jo postavimo v za to pripravljeno leseno posodo. Smetano povrhu posolimo in postopek ponavljamo, dokler posoda ni polna. Tako dobimo tako imenovani mladi kajmak, za starega pa potem to zmes smetan in soli pustimo še malo stati in dodatno še solimo, da se ne pokvari,…dolgotrajno, ne? Zato, pa je tale moj približek pravo malo zlato 🙂

Sestavine:

Domače lepinje

  • 500 g bele moke
  • 1 zavojček suhega kvasa (ali 20 g svežega)
  • 3 do 4 dcl vode
  • Sol

 

Čevapčiči

  • 400 g govedine
  • Česen v prahu
  • Sol 
  • Poper

 

Domači kajmak na hitro

  • 100 g masla 
  • 100 g feta sira

 

 

 

Postopek:

Najprej iz hladilnika vzamemo 100 g masla in 100 g feta sira, ter ju damo na radiator ali nekam na toplo. 

Pripravimo testo. V lončku zmešamo pol dcl mlačne vode in kvas, ter pustimo, da se dvigne. V veliko posodo presejemo moko ter jo posolimo s približno dvema do tremi ščepci soli. V sredino naredimo jamico in vanjo zlijemo kvas. Z mešalnikom mešamo in postopoma dolivamo vodo, da dobimo testo. Mešamo dokler testo ne začne odstopati od posode. Recimo nekje 10 minut. Pokrijemo in pustimo, da se dvigne. 

Medtem mletemu mesu (goveji čevapčiči pridejo malce manj sočni kot tisti iz mešanega mesa, tako da, če imate raje sočne, govedini dodajte polovico svinjskega) dodamo sol, česen v prahu in poper. Po želji lahko tudi žličko vegete. Maso dobro pregnetemo in naredimo čevapčiče. 

Pečico ogrejemo na 235 stopinj in na pekač položimo peki papir. Testo "zlijemo" na pekač, ali ga prenesemo z rokami. Če se vam vse vleče in mislite, da to pa sigurno ne bo ok, ste na pravi poti. Ko ste testo dali na pekač, si umijte roke in nato testo z mokrimi rokami oblikujte v približno okroglo obliko. Moje so bile kar malo tanke, pa sem naredila 6 srednjih lepinj. Naslednjič bom naredila tri. V vednost in nasvet ;-)  Pekač postavimo v pečico in lepinje pečemo dokler nimajo rahlo rjave barve.

CYMERA_20140110_223746

Ta čas pristavimo ponev, vanjo vlijemo malo olja in na vroče olje zložimo čevapčiče. Pustimo jih peči 2 do 3 minute na vsaki strani. 

Iz radiatorja vzamemo zmehčano maslo in feto. Stresemo ju v posodo in ju temeljito premešamo. Dobimo kajmak, ki ga postavimo v hladilnik še za par minut.

CYMERA_20140110_223505

Lepinje vzamemo iz pečice in jih za par minut zavijemo v krpo, da se malo zmehčajo.

Postrežemo lepinjo, čevapčiče in kajmak. Zraven odlično paše tudi čebula in ajvar. Sedaj bi se oglasil še moj zlati možek in dodal, pa pivo ;-)

 

Dober tek!