Lososovi polpetki

Pri nas imamo radi lososa, ampak se mi zdi, da je vedno na žaru, ali v omaki, zato sem tokrat želela nekaj drugačnega. Polpeti ali lososove “pleskavice” so odlične za zraven krompirja, različnih solat ali kot bolj zdrav hamburger, … Drugače mislim, da je to jed za poletje, žare, oglje,.. ali za piknik zabave, saj jih lahko oblikujemo v manjše kroglice in naredimo kot prigrizek.

Niso tisti tipični polpeti, iz mletega mesa, a bodo vseeno zvezda vseh zabav, ali pa le navadnega kosila. Z veseljem jih bodo jedli tudi otroci (vsaj naš je z veseljem pojedel čisto cel polpetek).

Nisem si mislila, da bom imela pri pisanju današnjega bloga toliko težav. Dejstvo. Slovenščina je težek jezik. Tako da, če so ob branju današnjega bloga šli slavistom lasje pokonci, se jim globoko opravičujem. Še vedno ne vem ali so Lososovi polpetki, ali lososove polpetke… help 🙂

 

Sestavine:
  • velik kos lososovega fileja brez kože (približno 1 kg težkega)
  • 2 čebuli
  • 2 jajci
  • pol skodelice krušnih drobtin (oziroma po potrebi zmanjšamo ali povečamo količino)
  • 2 žlički kopra
  • sol
  • poper
  • olivno olje

Če želite ali če ste slučajno dodali preveč drobtin, lahko masi dodate še žlico gorčice.

Postopek:

Lososove fileje temeljito pregledamo in jim odstranimo kosti. Fileje lahko zmeljemo v multipraktiku, če pa ga nimamo pa stvar lahko rešimo tudi na drug način. Pripravimo si vrečko za vlaganje, vanjo položimo fileje oziroma manjše kose fileja, jo zapremo (lahko z gumico, ali držimo z roko) in s kuhinjskim kladivom potolčemo fileje, da dobimo drobne koščke lososa. Stresemo v posodo in ponovimo še s preostalimi kosi. Dodamo jajci, sol, poper, sesekljano čebulo, koper in drobtine.

Lososove polpetke

Z mokrimi rokami oblikujemo polpetke.

Lososove polpetke

V ponev nakapljamo malo olja in nanj položimo polpetke. Če smo naredili debelejše, jih pečemo od 4 do 5 minut na vsaki strani. Če pa so vaši polpeti tanjši, bodo pečeni precej prej. Če niste sigurni, enega razpolovite in preverite.

Polpete sem postregla s tole krompirjevo solato.

Dober tek!