Čokoladni mousse

Ponavadi med vikendi, ko gremo k našim v Velenje, padajo sladkarije na veliko. Ker po nedeljskem kosilu desert pač mora biti. Jasno. In potem se tiste novoletne zaobljube, zdej pa dost, od jutri naprej ne jem več cukra, prestavijo za en dan ali bolje rečeno, do naslednjega vikenda v Velenju. Saj ne vem, po moje je kriv zrak tam v Velenju, mogoče hlapi Šoštanjskega TEŠ-a, ker nekaj mora biti. Tista samokontrola izgine v hipu.

Pa tudi tista težko izgubljena kilca se vrne v hipu.

Tokrat sem se sladice lotila jaz. Za pravo klasično sladico, se spodobi navdih in recept iskati pri klasičnih kuharjih. Tokrat po navdihu same kraljice kuhinje Julie Child.

Mousse je odlična, močna a hkrati rahla sladica.

…in potem prinese še babi sveže pečen štrudelj…pa hujšaj, če lahko 😉

Sestavine:
  • 170g temne čokolade
  • 4 jajca
  • 170g masla
  • 130-150g sladkorja (odvisno kako sladek mousse želite)
  • 60ml kuhane turške kave (približno četrt kavne skodelice)
  • 30ml ruma
  • 1 žlico vode
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
Postopek:
Nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki raztopimo čokolado, maslo in kavo. Ko se čokolada in maslo raztopita in dobimo gladko maso, jo odstavimo. Čokoladni mousse/ Chocolate mousse Nad kopeljo nato naredimo še jajčno kremo. V posodo ali kozico stresemo rumenjake, sladkor (pustimo si žlico sladkorja, ker ga bomo rabili za beljake), rum in vodo ter z metlico (lahko uporabite tudi mikser) mešamo dokler se krema ne začne gostiti, nato jo odstavimo z ognja. Čokoladni mousse/ Chocolate mousse Pripravimo si skledo z ledeno vodo in nad njo še par minut mešamo jajčno kremo, da se zgosti. Nato hladni gosti jajčni masi dodamo še čokolado in dobro premešamo. Čokoladni mousse/ Chocolate mousse Stepemo sneg iz beljakov, ki smo jim dodali še ščepec soli. Ko smo sneg že skoraj stepli, dodamo še vanilijev ekstrakt in žlico sladkorja, da sneg dobi svilnato teksturo. V jajčno čokoladno zmes nato postopoma dodajamo sneg in ga rahlo mešamo v kremo. Krema bo res rahla, saj boste ob mešanju opazili zračne mehurčke. Čokoladni mousse/ Chocolate mousse Mousse nato nadevajte v servirne skodelice in ga postavite na hladno vsaj za dobrih 5 ur. Zraven lahko ponudite tudi koščke svežega sadja. Dober tek!