Rjavčki z maskarponejem (Cheesecake brownies)

Browniji so predvsem v Ameriki, zadnje čase pa tudi pri nas velika uspešnica. Hitri so za pripraviti, pa še posrečijo se vsakomur.  Po sestavi je brownie križanec med torto in piškotom. Odvisno od gostote testa, ki ga pripravimo. Obogatimo pa jih lahko še z raznimi dodatki. Čokoladnimi koščki, oreščki ali mascarponejem, ki je mene privabil v ponovno poskušanje “rjavčkov”.

Prvič so brownije postregli že 1893 leta in sicer v restavraciji Chicago’s in sicer z mareličnim premazom in lešniki. Še danes ta restavracija ponuja brownije po tem receptu.

Seveda pa ima vsaka črna svojo belo. Zato si je bilo treba izmisliti tudi blondinčke oziroma blondies. Ki receptu za brownije le odvzamejo čokolado, da je pa le nekaj rjavega, pa navadni sladkor zamenjamo z rjavim. In dobimo čisto novo pecivo.

Meni osebno so browniji malo presuhi (ni čudno, da se jedo ob kavi ali čaju), zato je tale varianta z mascarponejem nadvse prav prišla. 

Kateri pa so vaši najljubši, beli, rjavi, z dodatki, pa presodite sami.

Sestavine:
  • 250 g mascarponeja
  • vanilijevega ekstrata ali polovica stroka vanilije
  • 100 g grenke temne čokolade (jaz sem uporabila tako  s 70% deležem kakava)
  • 100 g masla
  • 150 g sladkorja (jaz sem uporabila rjavi sladkor)
  • 3 jajca
  • 50 g moke
     
Postopek:

V skledi najprej pripravimo mascarponejev dodatek. Z mešalnikom penasto umešamo  eno jajce s 50 g sladkorja. Nato primešamo mascarpone in sredico vanilije in mešamo toliko časa, da dobimo rahlo kremo.

V kozici nad paro (ali mikrovalovki) stopimo na koščke nalomljeno čokolado in na koščke narezano maslo. Ko se stopita, pa jima dodamo še preostanek sladkorja.

Vzamemo še eno večjo skledo (upam, da vam pomivalec pomaga pri pospravljanju ;)) in z mešalnikom penasto stepemo preostali dve jajci, ki jima počasi primešamo čokoladno zmes. Ko dobimo enotno zmes, ji počasi dodajamo še moko, ter dobro premešamo.

Pečico segrejemo na 160 stopinj in pekač obložimo s peki papirjem.

Na peki papir najprej "zlijemo" 3/4 rjavega testa, nanj pa nadevamo mascarponejevo kremo. Nato dodamo še preostanek rjavega testa, ki ga razmažemo v tanko plast. Z zobotrebcem ali leseno palčko, poljubno premešamo testo in kremo, da dobimo marmorni vzorec.

Rjavčki z mascarponejem (cheesecake brownies)

Pekač damo v pečico in pecivo pečemo od 25 do 30 minut, oziroma toliko časa, da so rjavčki na sredini trdni na otip.

Pečene narežemo na poljubne koščke in jih ponudimo s čajem, kavo ali tople z kepico sladoleda,...just saying ;)

Dober tek!