Jagodni cmoki

Pomladi trgovinske police napolnijo krasne rdeče jagode. Če so domače, še toliko bolje, kajti razlika v okusu je očitna. Čeprav, za v knedle so roko na srce, čisto ok tudi trgovinske.

Prav zaluštalo se mi je tistih pravih domačih babičinih “češplovih” knedlov, le da sem se jaz odločila za jagodno polnilo.

Torej, testo je klasično, s polnilom si pa le dajte duška. Marelice, borovnice, slive, skuta, tudi nutelini bi bili odlični, ali pa s šunko in sirom, mozzarelo in drobnjakom…skratka, domišliji lahko pustite prosto pot.

Res je, da se takšni in drugačni cmoki dandanes svetijo že iz vsakega trgovinskega hladilnika. Ampak tisti sveži, domači, ki jih še s testom zapacanimi rokami dajemo v vrelo vodo, so boljši. In pika. To je čar. Ko veš, da so nastali izpod tvojih rok in so skoraj ali pa celo tako dobri kot babičini, je občutek res odličen.

Sestavine:
  • 750 g krompirja
  • 6 dag masla (naj bo sobne temperature, da se hitreje in lažje raztopi), lahko ga nadomestimo tudi s tremi žlicami kisle smetane
  • 2 jajci
  • 250 g ostre moke (jaz sem uporabila pirino polnozrnato)
Testo za cmoke najlažje naredimo po občutku, saj je težko oceniti velikost krompirja in jajc. Zato najlažje povem takole, da moke dodamo za tretjino teže krompirja.
  • jagode (narezane na koščke in posladkane z 2 žlicama rjavega sladkorja)
  • 60 g sladkorja
  • 60 g masla
  • 60 g drobtin
Postopek:
Krompir olupimo in ga z olupkom vred kuhamo 30 minut. Vročega olupimo (pomagamo si tako, da ga napičimo na vilico in ga z nožem lupimo), takoj pretlačimo in še na vročega damo koščke masla ali smetano. Če želite bolj rahlo testo, dodajte jajca in moko še toplemu, če pa imate raje bolj čvrsto testo, pa počakajte, da se krompir ohladi in mu nato dodajte preostale sestavine. Jagodni cmoki Vse skupaj nato dobro pregnetemo, da dobimo primerno maso. Jagodni cmoki Jagodni cmoki Trgamo koščke in jih oblikujemo v ploske kroge (ali krogu podobno obliko ;)), kamor nato damo poljuben nadev, v našem primeru jagode. Jagode sem prej narezala in jih posladkala. Maso nato dobro zavijemo in oblikujemo okrogle cmoke. Jagodni cmoki Jagodni cmoki V višjo posodi zavremo vodo in vanjo zložimo cmoke. Kuhamo jih 10 minut, ter jih s penovko poberemo iz vode. Zabelimo jih z drobtinami, ki smo jih prepražili na maslu, sladkamo in postrežemo. Pri nas zraven ponudimo kompot. Jaz sem jih skuhala za dve osebi in sem preostale dala v vrečko in zamrznit. Kako sem si bila naslednjič hvaležna :)   Dober tek!