Domač vanilijev sladoled z bučnim oljem

Sonceeee! Začelo se je lepo vreme. Za mene tisto najlepše. Okoli 20 stopinj, kratki rokavi in kavbojke. Če se mene vpraša bi lahko bilo vedno tako. In kaj paše ko je sonce? Sladoled. No, tudi kakšna sočna breskev ali lubenica vsekakor tekneta, samo čez sladoled ga ni.

Glede na to, da prihajam iz Velenja, ki je milo rečeno meka sladoleda, vsaj bilo je. Pred blokom kjer sem odraščala je bil kiosk in v njen vedno nasmejana Suljo in Dino, ki sta z veseljem dala kepico kot se spodobi. Za tri ljubljanske ali primorske…pa ne zato, ker kot bi rekel moj ata, sem od majhnega toliko investirala v njih, da bi lahko imela njihove delnice, ampak res so vsi dobili ogromne kepice.

Tudi sicer je takšna tradicija v Velenju. Vsak je bil vsaj enkrat pri Ohridu.

Ampak priprava sladoleda doma, ima svoj čar. Sploh, ker si narediš takšnega, kot ti najbolj ustreza. Jaz sem tokrat naredila jagodnega in vanilijevega, ki sem ga namesto s čokoladnim oblivom, kot je pri Ohridu v navadi “začinila” kar z bučnim oljem. In ja, paše. Vsaj tistim, ljubiteljem bučnega olja. Potresite ga še z prepraženimi bučnimi semeni in dobite desert kot iz vrhunske restavracije.

Sestavine:
  • 3 jajca
  • vanilijev strok
  • 1 sladka smetana (180 g)
  • 5 dag rjavega sladkorja
Za različne okuse nato dodajajte sadje ali dodatke po izbiri Za jagodni sladoled sem dodala 250 g jagod. Polovico sem jih zmlela, polovico pa narezala na drobne koščke.
Postopek:
Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo vanilijo in sladkor ter penasto vmešamo, da se volumen vsaj podvoji. Domač vanilijev sladoled z bučnim oljem Stepemo še sladko smetano in sneg. Nato k rumenjakom dodamo najprej smetano, Domač vanilijev sladoled z bučnim oljem nato pa še trd sneg. Domač vanilijev sladoled z bučnim oljem Narahlo premešamo in sladoled predevamo v posodo ki jo bomo dali v zamrzovalnik. Domač vanilijev sladoled z bučnim oljem Zamrznjen sladoled nato porazdelimo v kozarce ali skodelice in ga pokapljamo z malo bučnega olja, ter po želji posujemo še s praženimi bučnicami. Domač vanilijev sladoled z bučnim oljem Dober tek!